Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

100 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Yvonne de Boer

Boeren

De koe kijkt vanuit een Zwitserse alm recht in de camera van Yvonne. De grote bel aan zijn kin verraadt dat de koe een grote bewegingsvrijheid heeft en kan zich vrijelijk bewegen binnen een enorm weiland, dat deel uitmaakt van een grote alp. De alm zelf is al heuvelachtig en sommige koeien verkiezen een plek buiten het zicht van de camera. Alleen het geluid van de bel verraadt hun aanwezigheid, zodra ze in beweging komen. Andere koeien lopen camerabewust pontificaal in beeld te grazen. Rechts in beeld liggen vijf of zes koeien te herkauwen in de zon.

Dan komt Yvonne in beeld. Yvonne Jaspers maakt een reportage over Nederlandse boeren die zijn ‘gevlucht’ naar Zwitserland om daar naar eigen inzicht te boeren. Zonder bemoeienis van de Nederlandse regering of van de EU. Nadat ze de eenzaamheid van boeren totaal uitmolk in tv-datingshows en in aparte nabeschouwingsafleveringen, heeft ze de buitenlandse boeren in haar vizier gekregen. Ik was zélf al helemaal klaar met de schetterstem van Jaspers in haar  dating-shows. Eindeloos romantiseren van het boerenleven heeft nu eenmaal niet mijn belangstelling, het irriteert me zelfs. Om als voyeur in een agrarische peepshow te moeten fungeren, omdat mijn eega een fan is van Yvonne... het heeft bijna onze relatie gekost. Een poosje is Yvonne letterlijk uit beeld geweest. Misschien zocht ze wel een nieuw datingformat voor Groenlandse boeren of of voor homosexuele koeien in duurzame stallen...het zou mij een zorg zijn. Maar nu is ze kennelijk weer op tv. Ze gaat onderzoeken hoe Nederlandse boeren hét doen in het buitenland. En wat blijkt? Ze vindt boeren die veel duurzamer  werken dan het overgrote deel van de boeren in ons Lage Land.  Ze laat zien dat Nederland weer eens hopeloos onder aan het lijstje lijkt te staan van landen die investeren in duurzaamheid. Die boeren zijn ook vrolijk en duurzaamheidsbewust.

Goed gedaan van je, Yvonne. Je bent een topper

 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Yvonne de Boer"

02.05.21
Feedback:
Inhoud: Beetje zuur stukje. Als je niet naar Boer zoekt vrouw e.d. wilt kijken kan je toch iets anders doen? Verder: Yvonne Jaspers melkt die 'eenzame boeren' niet uit. Dat laten die 'eenzame boeren' zelf toe. Soms tot grote tevredenheid, getuige het aantal huwelijken en kinderen.
Taal: In de 1e alinea staat 2 x het woord 'verraadt.' Dat is niet mooi. 'en kan zich vrijelijk bewegen' moet zijn: en zich vrijelijk kan bewegen. De woorden 'zelf al' in 'De alm zelf is al heuvelachtig' zijn overbodig. Datingshow is 1 woord. 'Groenlandse boeren of of (2e of kan eruit) voor homosexuele koeien' moet zijn homoseksuele koeien. En omdat koeien vrouwelijk zijn, zou lesbische koeien beter passen...
  • Schrijfkwaliteit
    2.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig