Skip to main content
Pia Bals

Zeespiegelstijgingen

© Pia Bals op 06.07.2022.

Zeespiegelstijgingen: Is het hek van de dam?

Wat zijn we er druk mee bezig en wat gaat het de komende jaren drukker worden met termen als verdwijnen van de kustgebieden en wat hier eventueel tegen te doen is. Er wordt hard nagedacht over oplossingen waarvan een het bouwen van dammen wordt genoemd. Wanneer je het internet afstruint kijkend naar de toekomstige kaart van Nederland dan voelt het als een steek door je hart als je ziet wat er van Nederland overblijft in de nabije toekomst. Natuurlijk zal de waterstand geleidelijk toenemen en denk ik zelf dat er voldoende tijd is om te kunnen verhuizen te zijner tijd. Maar waarheen? Een huisje kopen aan de Spaanse Costa's bieden ook geen soelaas. Het probleem richt zich helaas niet alleen op Nederland maar ook elders in de wereld waar het land onder de zeespiegel ligt zijn de gevolgen fors te noemen. Dan hebben we het nog niet over de toenemende droogte in de binnenlanden. Wat zijn dan de beste oplossingen voor het stijgend waterniveau in de wereld?

Het bouwen van dammen wordt vaak genoemd maar is wat mij betreft geen oplossing te noemen wanneer je weet dat het gevolg hiervan is dat je medemens elders in de wereld in waternood dreigt te komen en het ook nog eens kan leiden tot extreme droogte in gebieden elders in de wereld wat het klimaat probleem juist verergert. Het zogenoemde hek is van dam bij zulke micro oplossingen. Zonder blikken of blozen zetten we even een muur ergens tussen zonder de catastrofale gevolgen hiervan op grote schaal te zien en te erkennen. Een dam bouwen lijkt slechts een lokale oplossing en voelt voor mij in ieder geval als moord op mens en natuur. De natuur moet zijn eigen gang kunnen gaan en de vrijheid hebben om zelf met oplossingen te komen ook al houdt het misschien geen rekening met jou en mij als mens. Wij zijn onderdeel van deze planeet maar geen lijdend voorwerp. Mensen hebben iets teveel last van grootheidswaanzin als je het mij vraagt en dat moet stoppen voordat het echt te laat is. Het draait namelijk niet om jou of om mij in deze wereld. Je hebt namelijk niet alleen de taak je gezin te verzorgen maar je bent ook medeverantwoordelijk voor de zorg voor onze moeder natuur. In het laatste geval falen we het hardst. En dat allemaal om onze grillige behoeftes te bevredigen. Walgelijk zijn wij!

We zullen anders naar de stijgende zeespiegel moeten kijken en hoe hiermee om te gaan in de nabije toekomst. Het verzetten tegen de stijgende zeespiegel met het bouwen van dammen biedt geen structurele en bevredigende oplossing en daar is voldoende bewijs voor te vinden wanneer je daar een klein onderzoekje naar verricht. Omarm het probleem en probeer te leven met het probleem, is mijn motto. Drijvende eco steden en dorpen lijken dan ook de beste oplossing voor onze toekomst en dat van onze kinderen. Back to basic lijkt de enige juiste stap en onze moeder natuur op de eerste plaats zetten ook. Alles wat direct van negatieve invloed is op ons klimaat moet aan banden worden gelegd en zo snel mogelijk want de tijd dringt. Wanneer we naar een andere planeet zouden moeten verkassen omdat de Aarde onleefbaar is geworden zullen we ook naar back to basic moeten want er is daar nog niets. Zie je het al voor je dat we weer de grotten in zullen moeten en weer helemaal opnieuw beginnen met het verkloten van weer een andere planeet. Waarom hebben we toch zo’n moeite met het idee om een hoop van onze moderniteiten op te geven voor het grote geheel? Als we iets hebben geleerd tijdens de Corona situatie is dat de mens zich snel aanpast aan nieuwe situaties als het gaat om het opgeven van leuke dingen en het creëren van oplossingen. Natuurlijk ging dat niet makkelijk en moesten we even slikken allemaal maar wat let ons eigenlijk nog die volgende stap te nemen en een nieuwe wereld te creëren die wel leefbaar is en een is met de natuur. Ook in een wereld zonder moderniteiten is het mogelijk een leven in te richten waarin we plezier en een drijvende economie kunnen hebben. Het is een kwestie van anders leren denken en omschakelen. Ik weet zeker dat de creatieve geest van de mens ook hier wel een oplossing voor zou kunnen vinden. Wat een avontuur gaat dat worden!

 Geplande einddatum:

Nog hier te lezen tot:
05-10-2023

Hits

359 hits voor deze inzending

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt hieronder een reactie geven. Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Je kunt ook zelf meedoen aan een schrijfactiviteit!
 • Waardering voor deze inzending (Klik op het duimpje om te waarderen.)

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.