Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

357 Hits

Publicatie op:
Zelftest narcisme

Narcissus, een personage uit de Griekse mythologie, was de zoon van een riviergod en een nimf. Hij was prachtig om te zien en vele dames werden verliefd op hem. Hijzelf had alleen oog voor de jacht. Tot hij op een dag bij een sereen meer kwam en er uit wilde drinken om zijn dorst te lessen. In het strak gladde water zag hij zijn eigen spiegelbeeld dat hij echter voor een riviergeest hield. Hij werd verliefd op zijn eigen beeld dat telkens verdween als hij het probeerde te kussen of omhelzen. Zij verliefdheid verteerde hem totdat hij stierf.

Eigenliefde moet iedereen tot op zekere hoogte bezitten om geestelijk gezond te blijven. ‘Als je wilt dat anderen van je houden moet je eerst ook van jezelf houden’, las ik ooit ergens. Dat kan ook doorschieten. Als je teveel van jezelf houdt en alleen oog hebt voor hoe geweldig je bent, wordt het ziekelijk. Een ziekte die zelfs presidenten treft, dus deze slaat toe zonder aanzien des persoons. In het licht van het feit dat iedereen vandaag de dag door de hele wereld aanbeden wil worden, sluit ik een pandemie niet uit.

Hoog tijd voor een betrouwbare zelftest dus. Hoe scoor je eigenlijk zelf op de schaal van Narcissus? Vind je jezelf een ‘0’ en haat je jezelf tot op het bot of een ‘10’ en koester je jezelf in de overtuiging dat je de meest briljante en mooie persoon op deze planeet bent? Toe, trek eens een lijntje tussen de ‘0’ en de ‘10’, zet een kruisje bij het ‘rapportcijfer’ dat staat voor jouw graad van narcisme. Laat het je partner ook doen. Onafhankelijk van jezelf natuurlijk. Geef ook allebei aan waarom dat niet een hoger of juist een lager cijfer is.

En ik? Ik geef mezelf een 9,5 omdat ik dat cijfer op school nooit behaalde doordat al die sufferds van docenten maar niet in de gaten hadden hoe geweldig ik was. Geen ‘10’ helaas. Die score is slechts voorbehouden aan de absolute meester van het narcisme: Trump.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Zelftest narcisme"