Voor schrijvers, door schrijvers
552 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

462 Hits

Publicatie op:
ZIENER

Gisteren nam ik kennis van de ‘spontane reactiea’ van Hans van Battel op een vlammende tirade tegen ‘Democratie’ door ene Harmen Sneer. Paf stond ik: Ik was getuige van een botsing tussen twee Titanen. Hier moest ik het fijne van weten. Wat bewoog deze Denkers? De verwarde Van Battel schijnt permanent in Vlaanderen of daaromtrent te verblijven. Dat was me te ver. De goedgeïnformeerde Sneer daarentegen woont in West-Friesland, bleek mij weldra na vluchtig speurwerk op internet. Dat achtte ik wel te doen in een dagje. Ik besloot de man op te zoeken en reisde per trein af naar Hoorn. Daar aangekomen marcheerde ik naar de winkelstraat. Ter hoogte van een slijterij riep ik met stentorstem: “Sneer, Sneer, kom tevoorschijn! En laat je bewonderen.”

Zonder geluk vaart niemand wel: Een behulpzame ‘drankenier’ stormde zijn winkel uit, duwde me een fles ‘rode slobber’ in handen. “Voor onze ouwe,” prevelde hij liefdevol. En hij overhandigde me tegelijk een papiertje met daarop een straatnaam en een huisnummer. Vijf minuten later had ik het aangeduide adres bereikt. Ik belde aan. De verveloze voordeur kierde piepend open. Hartkloppingen kreeg ik. Ik stond oog in oog met een bejaarde…, ja wat? Een grijze zeeman met kapiteinspet, hemelsblauwe pyjamabroek, wit nethemd en een getatoeëerd bloedrood anker op de linkerbovenarm. Ik had me de schrijver heel anders gedacht.

 “Arrah!” rochelde hij.

“Allah?” vroeg ik bezorgd.

“Peren zijn geen appels, oelewapper. Je spuit veronderstelling die in mijn schoenen worden geschoven maar niet heb geuit.”

Ik verbaasde me hevig over zijn woordenvloed. Was dit nu de hyperintelligente columnist, die mij had bedwelmd met zijn scherp geformuleerde analyses? “Harmen Sneer, I presume,” stamelde ik weifelend.

“Yep. Wat heb je daar? Bordeauxtje?”

“Beter dan dat,” antwoordde ik. “Respect heb ik voor uw schitterende stuk over het failliet van wat ik gemakshalve nu maar even dommocratie zal noemen. En een eh,” ik bestudeerde het etiket, “een mooie Châteauneuf-du-Pape.”

De ander griste me de fles uit handen. “Entrez,” commandeerde hij.

Hij ging me voor naar de bedompte huiskamer, waar een massieve eikenhouten salontafel stond- zwaar beladen met welgeteld vier naslagwerken (Deel D van de Winkler Prins, An Essay on the Principle of Population van Malthus, Donald Duck en De Propositiën van de XV Boucken der Elementen van Euclides), drie beschimmelde tompoucen, twee roestige hartsvangers alsmede een bijzonder smerig en zwaar beschadigd theeservies.

Mijn gastheer ontkurkte de wijnfles behendig en hield deze een volle vijfentwintig seconden lang boven zijn wijd opengesperde mond. “Ziezo. Op,” boerde hij. Inderdaad, de fles was leeg. “Hier,” zei hij, “neem een paracetamolletje en je gaat als een haas.”

Ik sloeg zijn aanbod beleefd af en kwam meteen ter zake: “U schrijft ergens ‘Man en paard, dat is de weg die we moeten gaan! Weg met slinks-links!’ Is POTUS volgens u man en paard tegelijk?”

Sneer zakte mismoedig neer in een lederen fauteuil. Hij drukte zijn rechterwijsvinger op zijn rechterduim. Samen vormden ze zo een bijna volmaakte cirkel. Hij wuifde tegelijk met middelvinger, ringvinger en pink van dezelfde hand. Toen orakelde hij: “Reageren op eigen interpretaties van mijn regels is oerdom.”

“O,” zei ik beschaamd.

“Alle muggen kregen een volwassen slurf. Daarom heeft de democratie zijn tijd gehad.”

“Wanneer doet u een greep naar de macht?”

“Vanavond nog,” sprak de ander kort.

Meer hoefde ik waarachtig niet te weten. Ik ging weer op huis aan. Vannacht zal ik gerust kunnen slapen. En u ook, vertrouw mij nou maar.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "ZIENER"

17.11.20
Feedback schrijfkwaliteit
Nou doet de waardering het weer wel gelukkig. Mooi zo, want ik vind het een prachtig stuk. En Hans, ja 5 sterren. Als een verhaal mij enorm aanspreekt dan krijgt de schrijver gewoon 5 sterren. Wen er maar aan! En elkaar een beetje op de hak nemen als schrijver moet kunnen, zolang het niet denigrerend is, toch? Snap goed dat Harmen het kan waarderen.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Mondkapjes of oordopjes (357) Han Maas 17-04-2020

    De basgeluiden van economisch getroffenen beginnen door te drammen. ‘Wat gas bijgeven in mei,’ zegt Hans de Boer, voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie in Nederland VNO-NCW. Een afkorting net zo...

    Lees meer: Mondkapjes of oordopjes