Voor schrijvers, door schrijvers
545 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

312 Hits

Publicatie op:
ZOEK ZEN EN STOP GEREN!

Veel boeken over spiritualiteit laten nogal wat vraagtekens achter. Maar er is meer. Er blijken zelfs onnoemelijk veel tegenstrijdigheden te bestaan in de wereld van de spiritualiteit.

Intussen heb ik veel spirituele boeken gelezen en ik schrik van de hoeveelheid tegenstrijdigheden waar je de vinger niet op kunt leggen. Of achter krijgen, zo u wilt.

Daarom ging ik om meer te leren hierover naar een Meditatiecentrum met een zogenaamde “Goeroe” aan het hoofd daarvan.
Na binnenkomst vroeg ik de Goeroe naar die tegenstrijdigheden.
De Goeroe sloot zijn ogen en zei: "Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten."
Daar moest ik even van slikken. En ik vroeg voor alle zekerheid of hij mijn vraag wel had begrepen.
Weer sloot de Goeroe zijn ogen: "Als je moet vragen wat jazz is, zul je het nooit weten."

Het begon mij te vervelen, dus antwoordde ik: "Ik zag onlangs iemand pissen in de Kalverstraat. Ik dacht: Is dit het einde van de beschaving zoals wij die kennen? Of is het gewoon iemand die pist in de Kalverstraat?"
De Goeroe opende zijn linker oog. Wijdopen! Alsof hij het in de ashram hoorde donderen. En fluisterde: "Ik ben ontzet over mensen die het universum willen 'kennen' terwijl het al moeilijk genoeg is om je weg te vinden in de PC Hooftstraat".

Daar moest ik over nadenken. Wat was dit voor rare man. Ik bedoel, ik stelde toch een gewone serieuze vraag. Dus merkte ik op: “u bedoelt dus eigenlijk dat als iemand de kat uit de boom kijkt, dat dan de brandweer minder werk heeft?"
De Goeroe sloot zijn linkeroog en opende zijn rechteroog, zweeg even, en zei dan:
“De reden waarom engelen kunnen vliegen, is dat ze zo licht over zichzelf denken.”
Ik raakte intussen steeds meer ontmoedigd en merkte op: ’en nu, Goeroe? ik voel mij steeds meer ontmoedigd, wat raadt u mij aan?”
Goeroe sloot zijn rechteroog en zei: ”Moedig anderen aan.”

‘Ja hallo’, riep ik verontwaardigd. ‘Daar heb ik wat aan! Ik vraag gewoon aan u wat u van al die tegenstrijdigheden vindt in de spirituele wereld. Geef nu eens een normaal antwoord.’
Nu gingen beide ogen van de Goeroe open. Hij keek mij strak aan en zei: "Niemands mond is groot genoeg om het geheel uit te spreken."
Ik zuchtte en stond op: ”Sorry dat ik u lastig viel met mijn eh...domme vragen.. U zult mij wel niet zien zitten, dus ga ik maar even staan.”
Nu lachte de Goeroe breed en tegelijkertijd vriendelijk: ‘Ga, beste man. En bedenk: hij die een vraagt stelt is maar een dwaas gedurende één minuut. Hij die niet vraagt, blijft een dwaas voor eeuwig.’

Ik dankte de Goeroe, voor tja...wat eigenlijk, en verliet het pand. Weer een ervaring rijker en een illusie armer. Hoewel...over dat laatste, daar ben ik nog niet helemaal uit..

 

 

 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "ZOEK ZEN EN STOP GEREN!"

21.07.20
Feedback schrijfkwaliteit
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
  • Tevredenheid over de schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Lees en beweeg (339) Eelco Visser 19-04-2020

    Bewegen is een gezonde bezigheid. Bewegen zet het hart aan tot sneller en krachtiger pompen, brengt de longen tot ontplooien en, niet te vergeten, zet de hersenen aan tot denken. Ook lezen zet...

    Lees meer: Lees en beweeg