Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.

505 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Columns
  • ZOU JE STRAKS PAPS TEGEN MIJ WILLEN ZEGGEN
ZOU JE STRAKS PAPS TEGEN MIJ WILLEN ZEGGEN

Samen met mijn hoogbegaafde vriend en buurman , Wiebe loop ik de supermarkt binnen. ‘Dag meneer, Wiebe,’ zegt een man in het voorbijgaan.
Wiebe houdt in en kijkt de man aan: “Moet ik u kennen?” Arrogant uiteraard. Zoals altijd. Volgens hem vanwege een traumatische belevenis in zijn jeugd. Dat arrogante, bedoel ik.

"Nou,"'  zegt de man breed lachend, “ik ken u van Facebook. Wij zijn al vijf jaar vrienden daar.”
Wiebe knijpt zijn ogen een beetje dicht , maar dan de gluiperige variant van dat dichtknijpen. Alsof hij in het felle licht van een berg lichtgevende stront kijkt. “Ach…nu zie ik het,” zegt Wiebe. “U bent die vent toch van die paarse kanaries. Die doodgingen toen ze, par accident, in een gehaktmolen terecht kwamen? Of was het een sorteermachine? Nou daar wil ik dan van af wezen, amice.”

De man is sprakeloos. Kijkt Wiebe met opengesperde ogen aan : “Ik heb helemaal geen kanaries. Ik spaar sigarenbandjes en u likt mij elke keer als ik een nieuw sigarenbandje op mijn tijdlijn zet.”
Nu springen Wiebe’s ogen volledig in de volle aanwezigheid modus. “Likken??? Ik????? U????? U bent een ranzig viespeukje, amice.”
“Nietwaar,” zegt de man verontwaardigt. “U geeft mij altijd een duimpje als ik een nieuw sigarenbandje heb.” Hij begint bijna te huilen.
Voor het nog erger wordt, kom ik tussenbeide. “u bedoelt waarschijnlijk “liken”, leg ik uit. U zegt, “likken.”

“Een duimpje???,” schreeuwt Wiebe er tussendoor. ‘ Ademloos van woede spert hij zijn ogen open.
Er komt nu een soort van bedrijfsleider op het tumult af: “kom kom heren, u bent allen volwassen mag ik aannemen, kan het even wat minder vulgair?”
Wiebe kijkt hem aan: “Eh..sorry dat ik wat lastig ben maar je lijkt zo erg op mijn overleden zoon.”
Bedrijfsleider zwijgt. En lijdt.

“Ik weet dat het gek ik,  maar zou u straks, als ik de winkel verlaat, dag Paps tegen wij willen zeggen?? Je zou mij zo gelukkig maken.”

Ik heb die dag twee bossen bloemen en een excuus namens Wiebe gestuurd naar de Kanarieman en de bedrijfsleider. Maar niet nadat Wiebe op de zuivelboulevard een doos met veertig eieren door de winkel smeet. Omdat ze in een plastic doos zaten.
Dat laatste snap ik. Dat eerste minder, maar je accepteert het. Wat moet je anders..


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "ZOU JE STRAKS PAPS TEGEN MIJ WILLEN ZEGGEN"

27.07.20
Feedback:
Correctie i.v.m. oude waarderingen.
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig