Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

211 Hits

Publicatie op:
AMBIDEXTER

Ik heb goed geboerd. Niet dat ik een financieel succesvol leven achter de rug heb tot nu toe, nee, ik heb gewoon last van zure oprispingen. Dat heb ik wel vaker na een brasseriebezoek. Toch ben ik niet geheel ontevreden, want ik heb daarnet met goed gevolg tandenstokergewijs een brokje kippenvlees uit een spleet tussen mijn tanden gepeuterd. Ben ik nu de enige die vindt dat de porties die je anno 2020 in eetgelegenheden voorgeschoteld krijgt overvloedig en op de keper beschouwd overdreven zijn? Het lijkt een algemeen fenomeen. Het vispannetje (let op het verkleinwoord) van tegenwoordig ziet eruit als een soepketel van een middelgroot gezin, voor een ‘tuinwandeling in de wok’ zou je daadwerkelijk een paar stevige wandelschoenen kunnen gebruiken en een ijscoupe heeft iets van een uitzending van Discovery Channel over de Noordpool. Overdaad schaadt. Kap de hoeveelheid en de prijs in twee en ik zou een gelukkig man zijn. En gebruik kruiden. Dat geeft immers smaak. Tegenwoordig is alleen de rekening gepeperd. Wat zit ik nu ineens toch weer te sikkeneuren en te jeremiëren? Geef toe, het klinkt weelderiger dan ordinair klagen en zagen, de ziekte van deze tijd. Alhoewel, dat zal wel dat coronavirus zijn waar ik al schrijvend zo weinig mogelijk aandacht aan besteed.

Positiviteit zal me redden. Zo leerde ik vandaag een nieuw woordje kennen: ‘ambidexter’. In eerste instantie deed het me denken aan een inlandse zwart-witte sfeervogel, maar bij nader inzien bleek het om handigheid en behendigheid te gaan. Een ver-van-mijn-bed-show. Zo is ongeveer één procent van de totale bevolking ambidexter: even vaardig met de linker- als met de rechterhand. De verleiding om hier en nu een boom op te zetten over variatie en masturbatie is enorm, maar ik geef er even niet aan toe. Handjes boven de lakens. Zoals zo vaak komt de term uit het Latijn. ‘Ambo’ betekent ‘beide tezamen’ of ‘twee’ en ‘dexter’ staat voor ‘rechts’ of ‘dextera’ voor ‘rechterhand’. Met twee rechterhanden dus, oftewel het tegengestelde van mezelf, alias ‘de man met twee linkerhanden’. Dat leverde in het verleden tal van belachelijke blessures, schandelijke situaties en venijnige vernederingen op.

In de zomer van 1996 werd ik op het strand van Middelkerke bijna gewurgd door een voor mij vrij moeilijk open te klappen strandstoel en twee weken geleden bleef ik met mijn broekzak achter het handvat van een keukenlade haken, waarna ik met een houterige pirouette en een verlies van concentratie en coördinatie met mijn achterwerk onzacht op de vloer belandde. Niet eens echt pijnlijk, omdat ik helemaal niet besefte wat me overkwam en te hard geschrokken was om op dat moment enige vorm van pijn te voelen. Ineens zat ik daar. Gelukkig waren er weinig of geen getuigen, vooral omdat er niemand thuis was. Het mocht ook wel eens meezitten. Pijnlijk gênant werd het vele uren later toen ik thuiskwam na een wandeling naar het plaatselijke winkelcentrum en mijn vrouw en kinderen mij er, niet toevallig scheurend van het lachen, op attent maakten dat mijn broek achteraan helemaal kapot en gescheurd was. Ik ergerde mij groen en geel. Kwam niet eens zo slecht uit, want dat waren toevallig ook de opvallende kleuren van mijn onderbroek. Ik durf al veertien dagen niet meer te gaan winkelen in Houthalen, zelfs niet met twee mondkapjes. Spitsvondig als ze is, opperde mijn vrouw dat ik in de toekomst maar beter een kontkapje kon dragen. Voor de veiligheid. En de hygiëne. Thuis en daarbuiten. Niet boos worden. Gewoon meelachen. Als een boerende boer met kiespijn, al dacht ik even dat ik die met behulp van een tandenstoker afgewend had.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "AMBIDEXTER"

27.08.20
Feedback:
Met veel plezier gelezen.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig