Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

265 Hits

Publicatie op:
Billenkoek
Billenkoek
De telefoon rinkelde.
“Goedenavond met Boxem.”
“Met meneer Boxem van het Roelof van Echten College?”
“Ja, daar spreekt u mee.”
“Meneer Boxem, u spreekt met de moeder van Lennard uit 2A. U geeft Lennard toch Nederlands?” “Jawel,” was mijn korte antwoord. ”Dan val ik maar meteen met de deur in huis. Vanmiddag kwam Lennard helemaal overstuur thuis. U schijnt Lennard, tijdens de les, kwaad te hebben aangekeken. Is dat zo?” “Dat zou kunnen, mevrouw. Lennard wil nog weleens onrustig zijn in de klas.” “Nou, dan had hij dus toch gelijk. Dan wil ik u er op wijzen dat Lennard een zeer gevoelige jongen is en dat hij al bij boze blikken van uw kant van slag kan raken. Een volgende keer zullen we toch de directeur van uw ontoelaatbare gedrag in kennis stellen. Fijne avond.” En voordat ik iets kon zeggen was de verbinding al verbroken. Toch even uit het veld geslagen zat ik bij de telefoon.
Oren trekken
 
Mijn gedachten gingen terug naar mijn lagere schooltijd. Wanneer je vroeger op school weleens “onrustig” was of niet goed wilde luisteren, dan werd je, door sommige leraren, aan de oren door de klas getrokken.
Op de gang werd je dan in duidelijke taal te verstaan gegeven hoe je gedrag wel moest zijn. Met een roodgloeiend oor nam je weer plaats in de bank. Of je werd met de grote liniaal, voor de klas, op je billen geslagen tot ze zo’n pijn deden, dat je de rest van de dag vrij ongemakkelijk in je bank zat.
Wanneer je ook nog eens de fout maakte om je ouders hierover te informeren, dan kreeg je van je hen ook nog eens flink ervan langs.
De tijden zijn wel veranderd.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Billenkoek"

18.12.20
Feedback:
De tijden zijn gelukkig veranderd, maar we dreigen nu door te slaan in het niets meer mogen aanwenden als docent om op te voeden en te corrigeren. Waar we vroeger te streng waren dreigen we nu te teveel te pamperen en te betuttelen. Het blijft zoeken naar de gulden middenweg.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig