Lieven Vandekerckhove

De klarinetspeler

© Lieven Vandekerckhove op 07.12.2022.

De tonen van een klarinet stegen boven de ingeblikte muziek uit van het orkest dat hem via een goedkoop doosje begeleiding bood. Ik bleef vóór hem staan luisteren aan de ingang van de supermarkt waar hij zich op een stoeltje geinstalleerd had. Géén van de andere passanten deed dat ook. Af en toe wierp een voorbijganger wel een cent in zijn muts die aan zijn voeten op de grond lag, maar zonder hem een blik te gunnen, laat staan voor zijn muzikaal aanbod wat tijd te nemen. Als hij met de melodie klaar was, trok ik mijn handschoenen uit om hoorbaar in de handen te klappen. Ik denk dat hij niet gewoon was veel applaus te krijgen. Hij boog voorover en dankte.

´Dank oe, dank oe.´

Ik liet een cent vallen in zijn hoed, wuifde even tot afscheid, en stapte dan de supermarkt binnen. Veel had ik er niet op te halen, die klus was snel geklaard. Toen ik met mijn boodschappen terug buiten kwam, groette hij nog eens als ik aan hem voorbij stapte. Even aarzelde ik, maar keerde dan toch op mijn stappen terug. Ik keek nog eens naar de witte pancarte bovenop zijn spullen die naast hem op de grond lagen. Iemand moest zo goed geweest zijn, de boodschap voor hem uit te printen, dat hij namelijk naar huis wilde gaan, maar daarvoor de middelen niet had: „Ik wil naar huis, maar ik heb geen geld.“ Ik vroeg hem waar hij vandaan kwam. Hij begreep me niet.

„Spaja“, zei hij, waarmee hij toonde dat hij alleen Spaans begreep.

„Espana?“

„Sí.“

„Dedónde en Espana?“

„De Bilbao.“

„Entonces, qué hace aquí en mi país – wat doet u in mijn land?“

Hij hief zijn klarinet omhoog.

„Trato sacar algo de dinero – ik probeer hier wat geld te verdienen“.

Ik vroeg hem waar hij verbleef.

„En la calle – op straat.“

Hij hief vier vingers omhoog en zegde dat hij in vier dagen niets gegeten had. Ik greep naar het stokbrood dat voor de helft boven mijn boodschappentasje uit stak, doch vóór ik het er kon uitnemen, wees hij het af.

„No-no-no, no-no-no.“

„Cómo, no-no-no?“

„No-no-no.,“ herhaalde hij nadrukkelijk.

Ik gebaarde dat ik even tevoren al een cent had gegeven, en signaleerde daarmee dat hij het nu verder met mijn stokbrood moest stellen. Dat ik hem al iets gegeven had, wist hij nog wel, maar hij hield vol: mijn stokbrood moest hij niet. Hij keek me aan met een blik die ik niet echt kon lezen. Wat ging er in hem om? Vier dagen niet gegeten? Ik zette mijn stokbrood weer recht in mijn boodschappentas, en stapte op met een ongemakkelijk gevoel. Achter mij zette het orkest in, meteen kwam ook de klarinet weer op gang.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  12.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  het verhaal voelt inderdaad niet af, maar doet hopen op meer.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  12.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi stukje, maar ik heb hetzelfde gevoel als Sylvia. Vertelde de klarinetspeler leugens of was hij te trots? Ergens zou er een hintje moeten komen in één van de twee richtingen, tenzij er nog een derde mogelijkheid opduikt ...
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Angela Paulus 12.12.22
   Dank voor je terechte opmerking, Danny. Voorlopig zie ik geen uitweg, maar ik laat het stukje terzijde liggen, en vroeg of laat meldt zich de oplossing.
   • lieven vandekerckhove 13.12.22
    Ik heb mijn commentaar verkeerdelijk gepost vanuit de account van mijn partner, maar het is wel degelijk mijn reactie.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 263
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Peter Barthel: De maan in 60 minuten

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.