Voor schrijvers, door schrijvers
503 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

71 Hits

Publicatie op:
Doorgaand verkeer

Stormachtige dag, al overdrijf ik wat. Terwijl ik naar het dorpsschooltje wandel, werkt de tegenwind verstikkend. Mijn jongste dochter trekt er zich geen snars van aan. Ze wandelt onbekommerd naast me en probeert ongeacht de barre weersomstandigheden kauwgombellen te blazen. Af en toe lukt het. Een vader-dochtergesprek zit er niet in. Ademen en doorgaans denkend doorgaan. Zoals zo vaak. Wandelend herkauwen noem ik het soms.

Waarom ben ik ook zo’n allesoverpeinzende dagdromer, zo eigenzinnig onzinnig, zo tegendraads? Omdat ik nieuws mijd dat heet van de naald is, al wordt dat al lang niet meer zo genoemd? Vers van de pers is ook al helemaal voorbijgestreefd, net als het toch niet onsexy klinkende ‘hot news’. Nee meneer, nieuws of news moet heden ten dage breaking zijn en dat is het in zekere zin ook, omdat het veel kapot maakt. Breaking news! Degelijke, louter informatieve nieuwskanalen worden overwoekerd en bijgevolg willens nillens beïnvloed door de spektakeljournalistiek van sensatiesites, die als een luis in de maatschappelijke pels leven van clicks, publiciteit, reacties, aandacht en geld. Ook als we te maken hebben met het toch niet te onderschatten coronavirus blijft geld het allerbelangrijkste. Dat geldt niet voor mij. Zoals zo vaak doe ik er niet aan mee. Ik zit braaf in de microbubbel die ik lang voor het virus ook al had opgeblazen en respecteer keurig, met alle plezier, de maatregelen die ons opgelegd worden. Ik houd van regeltjes, omdat het efficiënte chaosverhinderaartjes zijn, wenselijke wanordewegwerkertjes. Chaos is desorganisatie, warboel, verwarring, paniek en stress. Ten stelligste te vermijden. Af en toe lurk ik daarbij aan een demi-sec wijntje. Herkauwen wordt filosoferen, mijmeren. Halfdroog zou ik veel liever kunnen zeggen dat ik de berichtgeving over de pandemie sec vind. Puur, onvermengd en zich tot de feiten beperkend. Helaas. Alles wordt uitvergroot en tegelijkertijd heel bewust voor discussie vatbaar voorgesteld. Zelfs de regels zijn meestal redelijk raadselachtig.

Ben ik maatschappijkritisch? Dat is dan onopzettelijk. De maatschappij heb ik immers al lang opgegeven. Voor iemand die geen onrechtvaardigheid verdraagt, is zij, samen met de wereld op zich, een en al frustratie. Verwar het niet met verbittering, want dat paadje bewandel ik niet. Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.

Zo loop ik, lucht happend, naast mijn jongste dochter en bewonder ik haar onbevangenheid, haar levenslust en haar ongetemperde positiviteit. Zelf ben ik die voor een heel klein stukje verloren onderweg. Ik hoop zo hard dat zij de hare houdt!


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Doorgaand verkeer"

07.04.21
Feedback:
Ik ben ook zo'n wandelende herkauwer. :)
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Heb je deze al gelezen?

  • Vismarkt (191) Eelco Visser 01-09-2020

    Op mijn fiets laveer ik tussen voetgangers die net als ik gebruik maken van shared space. Maaltijdbezorgers op scooters en e-bikes storten zich tussen het wandelend publiek. Pedelics scheuren langs...

    Lees meer: Vismarkt