Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

440 Hits

Publicatie op:
Voor eeuwig

'Of eeuwige liefde bestaat? Nee, dat weet ik niet.'

Samen eten we aan tafel. Mijn vriendin zit tegenover me, terwijl er rond de tafel een rode lichtgloed zweeft, alsof de zon net ondergaat, maar buiten is het al lang donker, dus de gordijnen zijn al dicht. Nu de duisternis buiten zegeviert, schijnt hier stiekem de zon, als één brandende kaars in een lege, donkere ruimte.

Omdat het lijkt alsof haar ogen erom vragen, stel ik een vraag: 'Denk jij dat eeuwige liefde bestaat?'
Ze weet het niet. 'Laten we er tot die tijd van genieten,' voegt ze toe.
'Tot we sterven, ja,' grap ik, 'maar ik geloof werkelijk in eeuwige liefde.'

En met haar vonkelende, hoopvolle ogen, vol enthousiasme, enthousiasme dat in ieder verliefd stel dat net samen is schuilt, kijkt ze me liefdevol aan. Bij ons blijft dit enthousiasme echter honderd jaar, hoop ik. Ik neem een hap.

'Jij gelooft in eeuwige liefde?' spot ze. 'Vertel.'

Dit soort vragen stel ik vaak aan mezelf; ik filosofeer erover en de onzin die ik dan in mijn hoofd verkrijg, deel ik graag, hoewel ik niet veel praat.

'Zeker,' zeg ik. 'Toch beken ik: ik ben eerder verliefd geweest. Jij toch ook?'
'Tuurlijk. Iedereen.'
'Toch geloof ik in eeuwige liefde.'
'Oké...' Ze neemt een slok, afwachtend op toelichting.
'Liefde verdwijnt, sterft, pas als je je geliefde niet meer kunt bereiken.'

Zo ging het bij mij tenminste. Anders moet je leren echt verliefd te zijn, denk ik.

'Of als de ander jou niet accepteert. Zo was ik jarenlang verliefd op een meisje, maar het contact verslechterde. Ik was te verliefd. Waarom vond ze mij niet leuk? Tja, voor haar was ik enkel een vriend, slechts een verlangen. Trouwens, wij zaten hier anders niet.'

Eeuwen heeft het geduurd dat verdriet te onderdrukken. Zelfs nu mis ik haar, het eerste meisje met wie ik veel contact had. Dat begrijpt mijn vriendin hopelijk. Vindt ze het erg dat ik hierover begin?

'Ik wilde je niet jaloers maken, hoor, overigens. Het spijt me.' Ik beloof een knuffel. Nu ben ik bij haar, het verleden achter me latend. Er heerst hier vreugde, die altijd zal blijven. Je kunt elkaar niet vaak genoeg aankijken of vasthouden. Daar is een mensenleven te kort voor. Zij vindt het fijn dat ik me tegenover haar kwetsbaar opstel. Dan houdt ze me stevig vast en geeft me een zoen, zo lang ze wil. Pas na een eeuwigheid is het goed, wat ik accepteer. Elkaar de liefde bewijzen, zoals blinde vogels dat doen, lief zijn. Ja, lief zijn, durf lief te zijn.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Voor eeuwig"