Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Een studentengrap
Inzendingen: 427
Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Een studentengrap
© Jan Boxem op .
Aantal hits: 48
Uit: Waargebeurde verhalen
Een studentengrap (1975)
“Ik zie helemaal geen trein”, klonk het achter ons. Steeds meer treinreizigers draaiden zich om.
Het was die morgen bitterkoud. De oostenwind gierde om het oude 19-eeuwse stationsgebouw en rode neusjes en bevroren vingers vulden de stationshal. Rook van sigaretten steeg op uit de druk pratende groepjes. De meesten waren, aan de schooltassen te zien, studenten op weg naar hun eerste college voor die dag. Mijn jongere broer Jaap en ik stonden bij de buitendeur en hadden, als enigen, uitkijk op het spoor vanuit het zuiden. De trein zou mij afzetten in Assen, terwijl Jaap voor zijn studie door zou reizen naar Groningen.
Op een bepaald moment zag Jaap een ondeugende twinkeling in mijn ogen. “Jaap,” fluisterde ik in zijn oor, “zullen we een geintje uithalen? Gaan we zeggen dat de trein eraan komt. Kijken of ze ons volgen.” “Is goed Jan. Maar dan moeten we dat nu doen.” “Jaap,” riep ik vrij hard door de hal, “in de verte zie ik de trein. Kom je”. We pakten onze tassen, zwaaiden de zware buitendeur open en liepen het perron op. Achter ons hoorden we het geschuifel van vele voetstappen door de sneeuw.
Mijn voeten, neus en handen waren koud, maar vanbinnen was ik warm van opwinding. We gluurden over onze schouders en zagen de stationshal helemaal leeg lopen.
Opeens hoorden we iemand roepen: “Maar ik zie helemaal geen trein.” Steeds meer treinreizigers draaiden zich om en zagen met toegeknepen ogen en blauwe bekkies een leeg spoor. Toen ze onze lachende gezichten zagen maakten ze vliegensvlug rechtsomkeert naar de warme hal onder het uitroepen van allerlei verwensingen. Wat ik me nu wel afvraag is of je er tegenwoordig klappen voor zou krijgen?
 stationsgebouwkleur11
Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Een studentengrap"

Geschreven door Jan Boxem . Geplaatst in Cursiefje.
07.01.21
Feedback:
Ik denk van wel, Jan, maar grappig is het wel.
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Jan Boxem 07.01.21
    Bedankt voor je reactie Nicole. Perfect staat er. Ik word er verlegen van.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !