Danny Vandenberk

Even doorbomen over het verleden

© Danny Vandenberk op 29.04.2022.

Ik weet nog hoe mijn vader een kersenboompje plantte. Zomaar ineens. Mocht ik het vooraf geweten hebben, dan... Wel, ik zou mijn veto gesteld hebben en daar zou absoluut geen rekening mee gehouden geweest zijn, dus waar maakte ik me druk over? Je merkt dat ik over het verre verleden spreek. Een tijd waarin ik graag voetbalde. Ons gazonnetje was een leuke optie, maar eensklaps kwam er een speelverbod, of tenminste een aanmaning tot uiterste voorzichtigheid. Het toen nog fragiele boompje kreeg zelfs een steunpaal. Godgeklaagd en hemeltergend was het! Ik kreeg niks. Al jaren wilde ik een ‘doel’ in de tuin. Twee palen en een deklat. Met een net erin, dat zou het helemaal af maken. ‘Maar nee, toch geen goal in de tuin, Danny. Dat is hier toch geen voetbalveld! Als je wil voetballen, dan ga je hier tegenover maar op het weitje spelen.’ Op het weitje ja, waar je je poten elke vijf stappen kon omslaan omdat de grond er zo ongelijk lag en waar amper gras groeide. Zo oneerlijk.

Het duurde een hele tijd vooraleer ik enige appreciatie kreeg voor het kersenboompje. Na enkele jaren kwam er rendement in de vorm van kersen, maar ik had het veel meer voor de witte lentebloesems. Uren kon ik naar ze turen. Liefst van al als het mooi weer was, met een zacht briesje, zodat ik het geruis van de blaadjes er gratis bijkreeg. Voor mij had dat een bijzonder rustgevend en inspirerend effect. Zelfs vanuit de woonkamer. Mijn vader was nog zo dom niet. Hij had het boompje zo geplant dat je het vanuit het achterraam van de woonkamer kon bekijken. Kon bekijken? Je moest wel, er was geen andere optie. Van nature ben ik niet echt een natuurmens, maar als je niet gefascineerd en verwonderd geraakt door de pracht van kersenbloesems, ben je van steen. In mijn geval deden ze haat omslaan in liefde.

Symbool van onze tuin was nochtans altijd onze grote treurberk geweest. Die stond er al toen ik geboren werd. Zonder morren heb ik er altijd omheen gevoetbald. Ik ben nogal gesteld op situaties zoals ze zijn. Verander je ze, dan rijzen er problemen. De treurberk is altijd gebleven. Gelukkig. Hij was één en al melancholie met zijn afhangende takken en blaadjes. Ooit hingen ze tot op de grond, maar af en toe kreeg hij een soort Jommekeskapsel aangemeten. Uiteraard was ik er erg aan gehecht. De ideale boom om te bekijken als het even wat minder ging. Hij deed alles relativeren. Hij was er altijd, wat er ook gebeurde.

Zo ontstond er een natuurlijk, vanzelfsprekend en ongekunsteld evenwicht in onze tuin. Het jonge, frisse kersenboompje en de oude treurberk. Elk konden ze op hun manier gevoelens bij me oproepen, versterken of net weer wegnemen. De kersenboom werd elk jaar dikker, groter en sterker. De steunpaal was al lang verdwenen. Het gazon werd hoe langer hoe schaduwrijker. Het straalde rust uit. Een groot contrast met vroeger, toen er hevig geravot werd, graszoden in het rond vlogen en vensters sneuvelden.

Niet dat ik mijn speelse karakter ooit heb opgegeven, maar misschien was het allemaal wel een voorbereiding op volwassen worden. Meer oog hebben voor wat er rondom je gebeurt. Af en toe eens stilstaan bij wat er goed of slecht gaat en het trieste niet meteen proberen te verdringen. Dat is immers nergens voor nodig. Triestheid en geluk horen bij het leven. De balans mag nochtans flink overhellen naar het tweede. Ook nu nog denk ik vaak aan de levenslustige kersenboom en de ingetogen, imposante treurberk. Ze staan voor altijd in mijn geheugen gegrift.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  29.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi verhaal
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  29.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi beschreven!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 553
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Emily Puck: De Olifant In ons

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.