Voor schrijvers, door schrijvers
502 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

522 Hits

Publicatie op:
Generationele grootheidswaanzin

Alarmfase donkerrood! De lust is zoek en de mens gaat dood! Als vader de drang niet meer voelt om moeder te bestijgen, om haar tegelijkertijd te doen zwijgen en hijgen, zullen ze geen koekoeksuilen of kinderkoters meer krijgen. Gedaan met de kakpampers en pisdoeken en de kotsbuien te vervloeken. Weg met speelgoed en boekentas, zakgeld en poppenkast. Foetsie puisterige pubers en adolescenten zonder centen. Vaarwel volleerde afgestudeerden en verwenste venten. Exit humani. Amen.

Intro humani. Welkom op deze aardkorst! Wat een toeval dat u van alle mogelijke ballen en bollen in dit uitzichtloos uitdijende universum net de allerbeste bobbelbal er heeft uitgekozen. Heeft u een voorspoedige reis gehad? Makkelijk gevonden? Ik ben er zeker van dat u het aangenaam vertoeven zal vinden in ons all-inclusive, exclusief, halfgaar en ietwat raar resort. Zal ik uw bagage naar de bel-etage dragen?

Dit zijn uw gastheer en gastvrouw. Als er iets of niets is, geef gerust een gil of een krijs, gebaar of wijs, en zij toveren het tevoorschijn. Ook voor drank en spijs moet u bij hen zijn. Het enthousiasme druipt er misschien niet altijd van af, maar gastheer en –vrouw staan 24 op 24 paraat, ook al zijn ze bekaf, om zich hen ervan te vergewissen dat het goed met u gaat. Zoals u ziet heeft u een heel park ter beschikking. De tralies werden aangebracht voor uw eigen veiligheid. Vanbuiten kan het wat doen denken aan een gevangenis, maar wacht maar tot u de binnenkant ziet. De beer, de leeuw en de aap zijn aangenaam tam gemaakt.

Alles nog steeds naar believen? Indien het u kan plezieren kan ik u voor morgen een adres bezorgen waar u op papieren kan leren over manieren, over tellen en snottebellen, over lezen en catechese, over alles en niks en nog van alles. Spelend leren over de wondere wereld waarin we leven. Als u moe geleerd bent kan u er wat rusten. Als u moe gerust bent kan u er wat leren. Een lopend buffet van brikpakjes chocomelk – gemolken uit de uiers van bruine chocokoeien die buiten in het groene gras lopen te loeien – en fruitsap, van koekjes en fruitpap, van nic’jes, nac’jes en gezonde groentedrab. Mocht u zich overdoen tijdens de noen en overwegen om een plasje of een kakje te plegen, wees dan niet verlegen, mevrouw de juffrouw komt met plezier uw bolle billetjes afvegen.

Worden de stoeltjes wat te klein en de bepampering minder fijn? Dan wordt het misschien tijd om te verhuizen naar een groter domein. Graag iets actiever zegt u? Geen probleem hoor. Als uw gastheer u eenmaal durft los te laten, kan u vanaf vandaag dagelijks zelf, op uw drie-min-één-wieler, op uw bestemming geraken. Ook aan de mentale activiteit werd gedacht. Zo kan u hier nóg meer leren over het mirakel des leven, over fauna en flora, fysica en logica. Over andere streken en landen, hoe Fransen spreken en onze tanden. Boeken over lang en langer geleden, alles gedocumenteerd van toen tot op heden. Wist-je-datjes over spullen en prullen om uw harde schijf met enen en nullen op te vullen.

Beste gast, heeft u al eens nagedacht over hoe u uw verdere tijd, vanaf morgen tot altijd, zou willen doden? Het is voor een hele poos, maar de opties zijn eindeloos. Rooskleurig en roosgeurig, waanzinnig. Achtbaantester, vrijheidsvechter, advocaat of toch maar vrederechter? Restaurantrecensent,  zanger in een rock’n’roll band, de hoofdrol in een Hollywoodprent? Superatleet, vrouwenmagneet of de goeroe van een crashdieet? Leider van de Ku Klux Klan, de president van Iran, of gewoon een brave huisman, die alles weet en alles kan? Want alles mag en alles kan. Alles ligt binnen handbereik. Neem het menu ter hand en maak uw keuze. Raar maar waar, de toekomst is maakbaar, uw dromen zijn aaibaar. Als u er maar hard genoeg voor werkt en in gelooft, worden uw gebeden gehoord. Beloofd!

Jongens en meisjes, la jeunesse, gasten overal ter wereld. Wat zouden jullie graag willen worden? Groots, waanzinnig wanend? Lacht de toekomst jullie toe of lacht ze jullie uit? Stond het zo in de vakantiebrochure? Of kunnen jullie niet wachten op de retour?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Generationele grootheidswaanzin"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Anderhalve meter (415) Dorine Van der Marel 23-04-2020

    De bloemblaadjes van de blauwe regen liggen als een plakkerige, natte derrie op de groene, waaiervormige bladeren van de palm die onder de pergola op het terras staat. Het hele terras is zo...

    Lees meer: Anderhalve meter