Voor schrijvers, door schrijvers
500 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

171 Hits

Publicatie op:
GENIET ERVAN NA!

Goedbedoeld en sympathiek. Ongetwijfeld. Ik zeg het zelf ook wel eens, dus ik kan het weten. Gewoon, omdat het bijna zo hoort en omdat ik zo nu en dan ook wel eens sympathiek wil zijn of wil laten merken dat ik het allemaal best goed meen. Dat ik de gesprekspartner afsluitend het beste wil toewensen in de nabije toekomst waarin er, normaal gesproken, aangename dingen op de agenda staan. ‘Geniet ervan!’ zeg ik dan vrolijk en gemeend, maar naar mijn gevoel – en dat steekt me tegen – ook een beetje gemeen. Omdat het zo niet werkt. Althans voor mij niet. Op bevel lukt het gewoon niet. Als iemand tegen mij zegt dat ik ergens van moet genieten, werkt dat averechts en voel ik plots een ietwat nare druk die ik helemaal niet wíl voelen. De positieve spanning, het vrolijke verlangen dat met behulp van twee woordjes wordt omgebogen naar het negatieve. Zo van: ‘Als je zelfs dáár niet van geniet, dan ben je pas echt een duffe, droogstoppelige zuurpruim!’ Ik hoop dat ze ’t zo niet bedoelen. Ik hoop echt dat ze ’t niet op die manier bedoelen. Dat het zomaar een gezegde is. Uit gewoonte of om aardig en vriendelijk over te komen. Dat zal het zijn. Ik neem niemand iets kwalijk.

Achteraf. Pas na de feiten en het feestgedruis. Dan komt het besef. Tijdens de cooling down of als je ’s avonds in je bed ligt. Terugdenkend aan dat lollige, lieve berichtje, die spontane zoen, de gezellige, ongedwongen sfeer tijdens het verjaardagsfeestje, dat hilarische moment tijdens de film... Het genot ligt in de mijmering. Nagenieten heet dat officieel, maar die terminologie is lichtelijk verkeerd. Het is het bewuste genieten. Met je volle verstand beseffend dat het er wel degelijk van gekomen is, zoals gepland en verwacht misschien, maar liefst van al zelfs niet. ‘Geniet ervan na!’ Dat ga ik volgende keer zeggen.

Net zoals men het tegenwoordig te pas en te onpas hoort over het coronavirus, is er de laatste weken een nog besmettelijkere en aldus gevaarlijkere mutatie opgedoken van ‘Geniet ervan!’, namelijk ‘Geniet van de kleine dingen!’. Deze variant komt voornamelijk in geschreven vorm voor op kerst- en nieuwjaarskaarten en lijkt uiterst besmettelijk. De vermeldingsratio (het aantal vermeldingen van het betreffende zinnetje in verhouding tot het aantal gekregen kaartjes) ligt momenteel rond twintig procent. Wat zijn dan de grote dingen waar we blijkbaar op automatische piloot al van genieten? Ik zou het niet weten. Geld en alles wat daarmee te verkrijgen is? Macht? Aanzien? Maakt geld gelukkig? Is het groots? Ben je geslaagd in het leven als je een dikke bankrekening hebt? Er zijn in elk geval een hoop mensen die er alles voor zouden doen: moorden, hun ziel of zelfs hun eigen kind verkopen, liegen, bedriegen... Geld maakt van de mens een beest.

Op mijn schoot ligt de hond des huizes, zijnde het beagle-teefje Luna. Geld kent ze niet. Ze ziet er gelukkig uit, zeker als haar buikje gestreeld wordt. Ze heeft geen idee van wat ik net heb zitten denken, maar als ik zou opstaan en tien dikke schijven leverworst op het salontafeltje zou leggen, zou ze die in geen tijd als een bezetene naar binnen schrokken. Twintig ook. Ze zou vreten tot ze er kotsmisselijk van zou worden. Het zou zelfs niet in haar opkomen om dankbaar een schijfje in mijn richting te duwen met haar natte hondenneusje. ‘Jij ook eentje?’ Ik hoor het haar niet meteen blaffen. Hebzucht en egoïsme is niet alleen des mensen. Als ik na haar schranspartij haar riempje rond haar nek zou binden en haar onder luid protest en allesbehalve uitgelaten zou meesleuren voor een wandeling, zou ze hoegenaamd niet wachten tot het eerste stukje braakliggend terrein om de ziel uit haar lijfje te kotsen. Twee minuten later zou ze weer fris en monter in de rondte huppelen en kwispelen, zich afvragend wat er vandaag nog te smikkelen valt. Ze zou snuffelen aan elk paaltje dat ze tegenkomt, zich wentelen in de modder die wij zeker niet het slijk der aarde noemen, uit de goot likken en happen of bijten naar een vliegje of een vlinder die wat te dicht in haar buurt komt. Spontaan en ongeremd genietend van de kleine dingen uit haar leven, denk ik dan.

Zelf zou ik er beter mee stoppen, met dat geremd zijn. Ik denk veel te veel. Door omstandigheden zit ik hier momenteel met een aantal cadeaubonnen van bol.com voor m’n neus. ‘Kies nu eens iets voor jezelf!’ zei mijn vrouw lieflijk toen ze die hebbedingetjes in mijn handen duwde. Ik krijg een ‘Geniet ervan!’-gevoel en blokkeer. Uiteindelijk dwing ik mezelf tot een bestelling.

Morgenmiddag al (korte levertermijn!), levert de koerier leverworst. Voor de hond. Hopelijk geniet ze ervan, maar voor hetzelfde geld is ze morgen heel even zo ziek als een hond.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "GENIET ERVAN NA!"

27.12.20
Feedback schrijfkwaliteit
Ik geniet altijd heel graag na. :) En vaak ook een beetje voor, al loop je dan een groter risico op desillusie natuurlijk.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Abuis (366) Eelco Visser 18-04-2020

    Het mooie weer nodigt uit om in de tuin te werken. Mijn vrouw is in de weer met de plantjes en ik verwijder dode takken met mijn Fiskars takkenschaar en -zaag. Bij het fatsoeneren van het gras laat...

    Lees meer: Abuis