Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Gezien worden
Inzendingen: 427
Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 
Gezien worden
© Tryntsje van der Meer op .
Aantal hits: 77
Voordeel van ouder worden vind ik dat je je steeds minder gelegen laat liggen aan een eventueel oordeel van de buitenwereld. Het leven leert je dat die buitenwereld doorgaans niet zo druk is met jou als dat jij druk bent met jou.
 
Had je me vroeger moeten horen mekkeren tegen m'n moeder als ik noodgedwongen in regenpak naar school moest: 'Ik fiets voor schut in die bejaarde stinkoverall!' Waar die kwalificatie op sloeg moet ik je schuldig blijven. Achteraf realiseerde ik me altijd dat het gros van mijn medeleerlingen een soortgelijke discussie had staan voeren met de pa of ma van dienst. Kansloos.
Zo is het dus gekomen dat ik nu in geval van kutweer even heel diep zucht en daarna dat functionele gedrocht gewoon aantrek. Daar zijn die dingen voor uitgevonden, niet om mee te shinen bij je dinnetjes.
 
Hoe oud ik inmiddels ook ben, er blijven dingen waar ik niet mee gezien wil worden. Ik noem lage, zwarte veterschoenen onder een rokje. Vind ik lelijk, kan aan mij liggen. Ik noem een sjaaltje bijeen gespeld door een broche. Vind ik zeer lelijk, ligt aan mij. En ik noem een huispak. Is lelijk, ligt niet aan mij.
 
Van de week was een vriendin, boekenwurm pur sang, haar persoonlijke bieb aan het opfrissen. Een gang vol dozen met eindexamenkrakers als De Moeder van David S. van Yvonne K., De Aanslag van Harry M. en tal van andere pareltjes, was het resultaat.
Of er nog wat voor me tussen zat? Nou, dacht het wel. Niks fijner dan chillen met een boek dat met de levenskennis van nu een stuk lekkerder leest dan toen. Alleen even kijken hoe ik al dat lekkers mee naar huis krijg. Heb namelijk geen fietstassen (zie vorige alinea). Gelukkig heeft mijn vriendin wel een stevige tas: 'Hier, van mijn moeder gekregen. Ga ik zelf dus niet mee lopen.' Ik kijk naar een donkerblauwe rugzak met daarop in feloranje chocoladeletters ORTHODPEDISCHE SCHOENTECHNIEKEN. Nee, ligt niet aan haar.
Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "Gezien worden"

Geschreven door Tryntsje van der Meer . Geplaatst in Cursiefje.
09.12.20
Feedback:
Haha, zo herkenbaar, Tryntsje. Met veel plezier gelezen.
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Tryntsje van der Meer 13.12.20
    Mooi, thanx ;)
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !