Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

109 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Haarfijn uitgelegd

De tijd gaat snel, gebruik haar wel. Een klassiek spreekwoord dat zichzelf als het ware inhaalt en voorbijsnelt, aangezien ‘tijd’ tegenwoordig niet langer vrouwelijk is, maar mannelijk. ‘De tijd gaat snel, gebruik hem wel,’ zeggen we nu. Koppig als ik ben, blijf ik beide gebruiken. Voor mij is het geen kwestie van geslacht, maar van betekenis, al is geslacht niet betekenisloos en betekenis niet geslachtloos.

De tijd gaat snel, gebruik haar wel. In coronatijden verdwijnen kilometers aan lange lockdownlokken genadeloos in vele vuilnisemmers van maatregelmijdende, clandestien knippende kappers en niet schaarse, maar wel schaarhanterende doe-het-zelvers. De vraag naar pruiken en haarstukjes is nochtans enorm, dus blijft het betreurenswaardig dat zoveel bossen haar achteloos worden weggegooid. Nog net geen achtste hoofdzonde. Ken je de zeven andere? Ik nu wel, want ik heb ze net opgezocht: hoogmoed, hebzucht, onkuisheid, jaloezie, gulzigheid, woede en gemakzucht, inclusief allerlei aanverwanten. Bij hoogmoed hoort bijvoorbeeld ook ijdelheid.

Geef om het even welke vrouw een onverwacht kapselcomplimentje en de kans dat ze ogenblikkelijk aan haar coiffure begint te frunniken ligt ruim boven de negentig procent. Is dat ijdelheid en zijn bijgevolg bijna alle vrouwen zondaressen? Welnee, volgens mij doet bijna de helft het uit onzekerheid. Tijdens de langdurige sluitingen van kapsalons zag ik bij menige vrouw het zelfvertrouwen zienderogen afnemen, doordat ze het gevoel had er slonzig en onverzorgd bij te lopen. Het is de natuur en de daarmee gepaard gaande paringsdrang, die ervoor zorgt dat vele vrouwen er nog steeds optimaal willen uitzien. Liefst van al zouden ze zelfs het mooiste meisje van de roedel, kudde of groep zijn, omdat de kans op bevruchting door een knap en viriel mannetje dan het grootst is. Instinct. Natuurlijke, dierlijke drift. Die onderlinge concurrentie levert pakken stress op. En jaloezie. Is zij niet mooier dan ik? Wat ga ik vanavond aandoen? Passen mijn schoenen wel bij die jurk, of toch maar een broek? Hoe zit mijn haar? Zou ik niet beter staan met een andere snit, of met een andere haarkleur? Krullen? Extensions?

In Noord-Korea helpt de conformistische staat een handje. Kim Jong-Un en zijn overheid leggen er strikte richtlijnen op en beslisten jaren geleden al dat een Noord-Koreaanse vrouw keuze heeft uit achttien door de staat goedgekeurde kapsels. Sommige coiffures zijn dan nog bedoeld voor getrouwde vrouwen, andere voor ongetrouwde. Aan de haartooi zie je meteen of een Noord-Koreaanse vrouw gehuwd of nog beschikbaar is. Geen tijdverspilling in de wereld van dating en matchmaking dus, maar het is een aanpak die me doet denken aan werken in een mortuarium. Enorm saai, en op den duur begint alles op elkaar te lijken.

Nee, geef mij dan maar het leven en de vrijheid. Vooral dichterlijke. Op uiterlijk vlak doe ik er niet bijster veel mee. Mijn eigen haar is sinds het begin van dit millennium gemillimeterd, zonder enige verdere vorm of fantasietjes. Mijn nieuwe kapster moet op dit moment nog negen jaar worden. Jong talent moet kansen krijgen. Kansen en een tondeuse. En tijd, ook al gaat die soms nog te snel. Voor mij althans, want ik geniet ervan als er aan mijn haar gefrunnikt wordt.

 
Noot van de schrijver: Ik ontvang graag feedback

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Haarfijn uitgelegd"

26.04.21
Feedback:
Leuk om te lezen.
  • Schrijfkwaliteit
    4/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig