Danny Vandenberk

Ik heb gelééfd!

© Danny Vandenberk op 20.09.2022.

 

Ik filosofeer vaak. Ook over de dood, die inherent is aan het leven. Zonder sterven zou er geen plaats zijn voor nieuw leven en zonder nieuw leven zou de wereld wenen en verzwakken. Oneindigheid fnuikt ambitie. Het enige minpunt aan de dood is het onverwachte en soms onrechtvaardige. Over lijden ga ik kort zijn: niemand verdient het. In mijn optiek zou iedereen het recht moeten hebben om op zijn manier te leven tot zijn honderdste, met alles erop en eraan. Een cocktail van vreugde en verdriet, om na de laatste slok pijnloos te overlijden. Iedereen gelijk voor de wet, de wet van de natuur. Gezondheid! Dat zou ik zeggen, als ze ‘t mij zouden vragen.

Ik heb gelééfd! Een uitspraak die je tegenwoordig om de haverklap hoort of leest in interviews. Je zou verwachten dat het een der laatste doodsreutels betreft van een uitgemergelde oude man, een schreeuw om aandacht van een terdoodveroordeelde die in de verte reeds de angstaanjagende zeis van Magere Hein ziet blinken, of een nuchtere vaststelling van een terminaal zieke. Niet meer hopend op een mirakel, maar met lood in de schoenen beseffend dat hij mogelijkerwijs nog een lange lijdensweg af te leggen heeft voordat zijn lijden weg is. Wensend dat hij binnen afzienbare tijd het loodje zal leggen zonder al te veel af te zien. In dat geval zou het me raken. Het zou niet mogen bestaan.

Het bewuste zinnetje klinkt ineens heel wat minder innemend, eerder walgelijk, als het in het wilde weg gekweeld wordt door een kwieke, kerngezonde kerel die interessant wil zijn en kickt op zelfverheerlijking. Ik heb gelééfd! Ik. Want ik ben een bink. Alsof alle andere stervelingen saaie pieten zijn die niets ondernemen en niets durven. Zielige zetelzitters die tijdens een herhaling van een herhaling van een herhaling van FC De Kampioenen amper een elastiekje rond hun halflege zak paprikachips durven te binden uit angst om duim en wijsvinger te verwonden, terwijl hijzelf zogezegd ergens op een prachtig, exotisch eiland bungeejumpend van een steile klif neerdaalt, in de nabijheid van een stel oogverblindende, schaarsgeklede latina’s die hem al bij het eerste terugveren een cocktail met een rietje en een parapluutje aanreiken, die hij dan kordaat in een teug achteroverklokt, waarna hij zichzelf behendig loskoppelt en zwevend aan zijn cocktailparapluutje nog vlug de allermooiste plaatselijke schone in de lucht rondzwiert en acrobatisch ontmaagdt. Zweef en overdrijf alsof het je laatste dag is. Pak alles wat je kan.

Je zou kunnen veronderstellen dat de trendy, hippe betrokkene met zijn stoere ‘ik heb gelééfd!’ wil mededelen dat hij over zijn hoogtepunt heen is. Wel, dat zie je dan helemaal verkeerd. Hij klopt het wat minder op, drinkt ook wat minder en impliceert op verheven wijze dat hij nu, na het heldhaftige bevredigen van zijn talrijke, viriele levenslusten, over zoveel wijsheid beschikt dat hij de kicks van het wereldse bewust achter zich heeft gelaten om vanuit de hoogte neer te kijken op sukkelaars die volgens hem nooit geleefd hebben. Arrogantie ten top. Minachtender dan het verschil tussen twaalf en vier cocktails. Als je het gevoel hebt dat je geleefd hebt, sterf je. Anders is elke dag een nieuw begin. Zo simpel zou het moeten zijn.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
19-09-2023

Hits: 399

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

  •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
    Voeg hier je commentaar toe...
    You are a guest ( Sign Up ? )
    or post as a guest
    Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

    Wees de eerste om commentaar te geven.

    22.09.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Leest lekker en je irritatie over die uitspraak is herkenbaar, m.i. beetje in de lijn van 'ik voel me veel jonger dan mijn leeftijdsgenoten' of 'ik ben niet zoals andere toeristen' (bijvoorbeeld) !
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
    20.09.22
    Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
    Graag gelezen Danny, pittig en energiek van je afgeschreven.
    Tof, en een terechte vaststelling.
    Show more
    0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
    Schrijf een commentaar
    PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
     

    Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
    Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
  • Toelichting

    Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

    Commentaar

    Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
    • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
    • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
    • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
    Commentaren of reacties lezen.
    • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
    • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
    • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
    Voorwaarden:
    Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
    Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

    Waardering:

    Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
  • Alle inzendingen in CURSIEFJE

    Klik op een titel om de inzending te lezen.

  • ZELF MEEDOEN

    Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.