Danny Vandenberk

Kennis is macht

© Danny Vandenberk op 10.10.2022.

Met mij hoef je geen rekening te houden, alhoewel ... Zoals mij is er geen een. Ik eet en drink voor twee, lijd aan hypochondrie, amuseer me kostelijk aan mijn klavier, maar neem per dag toch een koffiepauze of vijf om mijn woordkeuzes te overwegen. Mijn broek hangt dan af en toe op half zeven, ook al ben ik wat mollig en zacht. Geef me genegenheid en je krijgt het in tienvoud terug.

Vandaag voel ik me bovenal een hypochonder. Als ik te ver ga, verga ik van de pijn, maar zelfs bij het minste hoofdpijntje vrees ik voor een hersentumor en dan wil ik geruststelling als pijnstiller. Dokters maken me net angstig, dus ga ik zelf op zoek naar kennis. Kennis is macht. Hoe overbodiger en zinlozer, hoe heilzamer voor mijn brein en hoe sneller mijn klachten verdwijnen.

Hoe weten echte pijnstillers waar je pijn hebt? Niet! Eigenlijk zijn ze een vorm van verspilling. Ze zorgen ervoor dat je overal in het lichaam minder pijn voelt, niet alleen op de plaats waar het echt pijn doet. Heeft ook te maken met de hersengolven, lees ik al surfend. Wat heb ik het ineens koud.

Dagdromen is dan weer geen verspilling, lees ik verrukt. Ik wist het! Het getuigt net van een efficiënt brein. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die tijdens het uitoefenen van ‘simpelere’ taken aan iets anders denken of ‘dagdromen’, over een groter werkgeheugen beschikken en dat blijkt vaak voordelig te zijn voor hun prestaties. Dagdromen is zelfs goed voor je hersenen en levert mogelijk creatieve ideeën op, staat er. Aha! Wat verder lees ik dat het toch wel gevaarlijk kan zijn vanwege een te grote afleiding en concentratieverlies. Lijkt me onzin. Kijk! Buiten vliegt een zwaluw!

Op trektocht misschien? Zou kunnen. Verdorie, ik heb zelf ook wel een hongertje. ‘Mijn maag rammelt,’ zegt men dan weleens. Fout! Dat knorgeluid komt uit de darmen! Daar zitten immers heel veel bacteriën. Om te voorkomen dat deze hoger in het lichaam zouden klimmen, reinigt de dunne darm zich elk anderhalf uur door krachtige samentrekkingen, meestal op het moment dat er weinig voedsel aanwezig is. Wel wel wel! Dat is nu precies wat ik bedoel. Kennis voedt mijn brein. Die suikerwafel helpt ook wel, moet ik zeggen. Smakelijk. Dank je.

We hebben het ook al wat warmer ondertussen, al blijft mijn neus koud, zoals bijna altijd. Eureka! Wat lees ik hier? ‘Infraroodcamera’s hebben aangetoond dat de neus kouder wordt wanneer je denkwerk verricht, omdat er dan meer lucht en minder bloed door de neus stroomt, een combinatie die de temperatuur doet dalen.’ Het staat er echt! Ik denk dat ik een denker ben en dat maakt me filosofisch. ‘Je pense, donc je suis!’ Ik ben helemaal van Descartes. Nu mijn hoofdpijn verdwenen is, lust ik wel een hoofdgerecht: Bacon met Spinoza in roomsaus en als dessert zou ik kiezen voor een Plato Freud, eventueel overgoten met wat kriek uit de Kierkegaard. Een tafellaken van Kant vind ik trouwens ook heel stijlvol. Het bedienend personeel moet overigens wel getest worden op Covid-19. Ik zou niet willen dat iemand in mijn buurt zou Nietzsche. Eens een hypochonder, altijd een hypochonder. Hou desondanks van me, je krijgt het in tienvoud terug.

 

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  10.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leuk stuk, al ben ik het met Helena niet helemaal eens betreffende je laatste alinea. Volgens mij hebben jij en ik het hier wel vaker over gehad. Naar mijn mening verliest een stuk aan kracht door een overdosis woordspelingen. Goed gedoseerd en subtiel ben ik zeker een liefhebber. Van de ene woordspeling naar de andere wordt snel melig.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Danny Vandenberk 10.10.22
   Klopt, Ewald, en ik hou daar ook terdege rekening mee (omdat jouw kritieken altijd gefundeerd zijn). In heel veel teksten besteed ik aandacht aan dat doseren. Hier heb ik me even laten gaan, omdat de tekst ludiek bedoeld is. Ik zet de toon in alinea 1 met de optelling tot 10. Er zijn ook liefhebbers van die (over the top) overdrijving en voor mij is het soms een noodzakelijke uitlaatklep. Maar nogmaals: als je tien teksten van de laatste weken zou vergelijken met tien teksten van pakweg twee jaar geleden, zou je merken dat ik jouw opmerkingen zeker meeneem in mijn schrijven. Dus een dikke dankjewel. :)
   • Ewald Hagedorn 10.10.22
    Fijn dat je mijn kritieken serieus neemt, Danny Er zijn inderdaad liefhebbers van (over the top) overdrijving. Mijn aversie ertegen berust dan ook op persoonlijke smaak en is uiteraard niet maatgevend.
  10.10.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooie tekst, Danny. Je laatste alinea vind ik grandioos!
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 260
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Peter Barthel: De maan in 60 minuten

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.