Danny Vandenberk

Koken voor gevorderden

© Danny Vandenberk op 19.04.2022.

Hier sta ik weer met mijn mes. Dit wordt genieten. Spaghettisaus heb ik in mijn leven al zo vaak gemaakt dat ik het recept en de werkwijze bijna kan dromen. Het is een standaardprocedure. Gezwind vlieg ik door de keuken, als een automatische piloot die weldra met zijn vrij groot uitgevallen reukorgaan, zeg maar gerust zijn ‘routineus’, de gezellige en uiterst herkenbare geurenmengeling van ajuin, paprika, look, wortelen, champignons, tomaten, gehakt, rode wijn en een selectie van kruiden zal savoureren.

Genieten dus, nippend van mijn glas rode wijn, want ook dat is traditie. Teren op het vertrouwde is zoveel rustgevender dan experimenteren. De mensheid in het algemeen, en ik in het bijzonder, worden al overdreven frequent getest en beproefd tegenwoordig. Worden we er wijzer uit? Waarschijnlijk wel, of toch niet? In elk geval heb ik even genoeg van al dat getest bij daglicht en dat getast in het duister. Moeten we met zijn allen niet wat meer naar onszelf luisteren?

Ja, beste lezer, zo praat en filosofeer ik bijna constant met mezelf en met mijn ingrediënten terwijl ik arbeid. Eerst mijn lievelingsgroenten. Ze zijn zo fantastisch dat ik emotioneel word als ik ze moet versnijden: uien. Al prefereer ik het woord ‘ajuin’, omdat het met een ‘a’ begint en aldus bovenaan de meeste lijstjes staat. Vind ik logischer. Heel veel gerechten beginnen immers met ajuin. Instinctmatig imiteer ik luidop een pauw, terwijl ik het Franse equivalent voor ‘ajuin’ meermaals uitroep: ‘Oignon! Oignon! Oignon!’ Moet kunnen. Ik ben alleen en niemand heeft gezegd dat traditie of gewoonte automatisch moet uitmonden in sleur. Uit mijn mond komen alvast de meest vreemde geluiden, maar in mijn beleving is het een nagenoeg perfecte pauwimitatie. Ik voel trots. Pluimpje voor mezelf en mijn inlevingsvermogen.

Terug naar het hier en nu. Groeit een ajuin in de grond? Ui-ter-aard. Woordgrapje. Nipje van mijn glas rode wijn. Lekker. Doet me even denken aan de niptest tijdens een zwangerschap. Alweer een test! Omdat ik zo bevallig ben? Driedubbel onnodig dus, want ik ben alleen zwanger van ideeën en zo’n niptest dient voor het opsporen van het syndroom van Down, terwijl ik helemaal in m’n up ben en al lang weet dat de wijn lekker is.

‘Ga je nu die spaghettisaus nog afmaken, traag warhoofd dat je bent! Trouwens: bevallig? Jij? Lelijke kermisvogel! Misbaksel!’

Ik sta perplex! Waar kwam die stem ineens vandaan? Niet uit mijn hoofd en al zeker niet uit mijn mond.

‘Schip ahoy! Zwanger! Dat is in jouw geval enkel en alleen overgewicht, dikkop! Routineus, routineus… Volumineus zal je bedoelen! Papzak! Haha!’

Wat is dit? Ik hoor duidelijk een krakende stem! Links van me, uit het kastje waar de kruiden staan.

‘Hijs de zeilen, luiwammes! Kloothommel! Etterbak!’

Plots snap ik het… Ik open het kastje en roep streng: ‘Hou je bek, jij!’ Daarna deel ik een welgemikte tik uit aan de betrokkene. Ziezo. Probleem opgelost. Van het grof zeezout ga ik even geen last meer hebben.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  22.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Heel leuk!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  19.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  je kan goed koken zeg! Ik heb ook een verhaal geschreven en het heet de dansende zwanen. Kom eens kijken! Ik heb erg om je verhaal moeten lachen
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 739
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Quizas: Daten wat de pot schaft

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.