SCHRIJFACTIVITEIT: CURSIEFJE

Bij een cursiefje verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon. Maximaal 750 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Kussen met Mel en Kim

Publicatie: | Danny Vandenberk

Zo nu en dan zift ik ze. Of ik maak er olijk olifanten van. Muggen. Tijdens zwoele zomers zwermen ze zwierig om me heen. Met hun snuiten zuigen ze mijn zoet bloed en met hun gezoem zorgen ze voor gezucht, gezweet en gezwoeg. Soms zelfs voor slapeloze nachten, jeukende bulten en huiveringwekkende halfslaperige herinneringen.

Terwijl ik me krab, droom ik weg. Ik zie kamelen. Vlak voor me. Gelukkig geen echte, anders had ik mijn bed allang bewaterd. Nee, ik zit op een krukje en neem deel aan de kamelenrace op de kermis. Ik rol met een rood balletje in de richting van een aantal gaten waar drie, twee of één boven staat. Bij een drie galoppeert mijn figuurtje als een speer naar voren, bij een twee net iets minder ver en de makkelijkst rolbare één is nog net genoeg voor een kort drafje. Als 15-jarige was ik eraan verslaafd. Na een aantal glorieuze overwinningen mocht ik een prijs kiezen uit de middelste rij. Ik koos ogenblikkelijk voor een schitterend geel sierkussen met daarop een grote foto van Mel & Kim Appleby, de twee appetijtelijke zusjes die in 1987 wereldwijde nummer 1-hits scoorden met ‘Showing Out’ en ‘Respectable’. Ik had het vooral voor Mel, vanwege haar grote b..., euh, ‘muggenbeten’. Wat was ik trots en opgewonden! Dat kussen was het tastbare en tegelijkertijd bétastbare bewijs van mijn kunnen. Zo mooi, zo glanzend en zo zacht! Wat heb ik het toentertijd geknuffeld en geliefkoosd! Nachtenlang.

Tot het noodlot en ik een paar weken later gezamenlijk toesloegen. Rond middernacht werd mijn nachtrust verstoord door een paar vreselijk vervelende muggen. Op een bepaald moment vloog er een pardoes in mijn neus en even later in mijn oor. Bij de daaropvolgende frontale aanval greep ik in een reflex naar mijn lievelingskussen en sloeg ik een tijdje ruw in de rondte. Ook tegen de muur. Na die inspanning keerde de rust weer en viel ik in slaap. Toen ik ‘s morgens opstond en aan mijn neus en oor krabde, herinnerde ik me min of meer wat er gebeurd was. Ik keek naar de muur achter mijn bed en zag een bloedvlek. In paniek grabbelde ik naar mijn Mel & Kim-kussen. Op het gezicht van Mel stonden twee grote rode spatten en in een ervan stak een minuscuul lijkje met een aantal muggenpootjes die alle richtingen uitstaken. Zo vies!

Ik liep naar beneden en stak het kussen in de wasmachine. Een tijdje later had mijn moeder de machine verder volgepropt en opgezet. Mel en Kim kwamen eruit alsof ze onder een pletwals en een konvooi vrachtwagens gelegen hadden. Hun gezichten en rondingen waren helemaal vervormd en afgeschilferd. Bovendien had het bloed zich verder verspreid over Mels verfomfaaide gezicht in de vorm van een lichtrode waas. Een gruwelijk schouwspel.

Nauwelijks enkele jaren later overleed Mel Appleby op amper 23-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Alsof het bloederige voorval met de muggen een macaber voorteken was geweest. Jarenlang heb ik me schuldig gevoeld als iemand in mijn omgeving opperde dat ik ‘een goed manneke’ was dat geen vlieg kwaad zou doen.

 

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
12.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Prachtig verhaal!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.08.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Genoten!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.