Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

196 Hits

Publicatie op:
Mattie van Máxima

Máxima en ik, wij zijn matties, besties, om het maar even in de taal van onze dochters te zeggen. Ik snap dat er nu veel dames (maar ook heren) zijn die denken: ja wacht even, hoezo jij en ik niet?  Nou, dat kan ik heel goed onderbouwen dus ga er lekker bij zitten, neem wat te drinken en wat te snacken in het geval de jaloezie je echt teveel wordt. 

          Zit je klaar? 

                    Ja? 

                       Komt ie dan.

Max en ik (jaja, alleen voor intimi) zijn om te beginnen van hetzelfde bouwjaar. Ik snap dat jullie hierom moeten gniffelen hoor, maar als je allebei gebotteld en gebrouwen bent in 1970, om het maar even netjes te zeggen, en het eerste levenslicht hebt mogen aanschouwen in het voorjaar daarop dan schept dat automatisch een band voor het leven.

Vervolgens blijkt de één precies vier maanden ouder te zijn dan de ander (goh,  wie zou er ouder zijn, het is niet te zien) dus het was tussen ons meteen van:

 ‘oh we zijn even oud! Wat leuk! Wat toevallig! Ook van de 17e maar dan in mei. Goh, dat is grappig.’ 

Blablabla en dan zit je met je geslachts- en generatiegenote binnen no-time al samen aan de koffie mét calorie-arme petit-fours in haar toenmalige woning De Eikenhorst, voordat je ook maar drie zinnige zinnen met elkaar gewisseld hebt.

Zoals onze beide middelste kinderen na al die jaren vriendschap nog altijd tegen elkaar zeggen: onze moeders zijn BFF’s. Best Friends Forever.

Bij onze eerste ontmoeting hebben we, zoals elke vrouw dat doet, ook intelligente vrouwen zoals Max en ik, onze sterrenbeelden bij elkaar gelegd om te kijken of we echt qua vriendschap bij elkaar pasten en wat denk je? Ja hoor. Bingo. Schot in de roos. Steenbok en Stier, een match made in heaven die een leven lang beschoren is. We konden er dus echt niet meer omheen want het stond immers in de sterren geschreven dat wij zowel kunnen praten met elkaar als lol kunnen hebben. Onze vriendschap was een voldongen feit. Zo (astro)logisch als wat.

Ik begrijp het als de mannelijke lezers onder u nu over gegaan zijn op iets sterkers, geeft niet, doe dat vooral want het wordt nog erger. Lees: nog meer vrouwengedoe.

Wij vullen elkaar namelijk ook aan. En in.

Als ik Spaans met haar zit te kletsen om te laten zien dat ik ook een blauwe maandag in Madrid gewoond heb, verbetert ze me beleefd doch kordaat. Geeft niet. Stel ik op prijs. Kan het goed hebben. Spreekt zij Nederlands dan doe ik gewoon datzelfde. Eens een juf altijd een juf nietwaar? Wederzijds goedvinden en waardering over en weer. No offense.  Onze gesprekken zijn daarom diepgaand. En lang.

Ook qua hobbies zitten we op dezelfde lijn. Ik zwem graag, zij heeft een zwembad. Ik ga graag op wintersport, zij kan het betalen. Max en ik zijn wat je noemt in onze vriendenkring een complementaire twee-eenheid en worden in elkaars nabijheid altijd Minima en Máxima genoemd.

Zij houdt van en heeft verstand van mode zoals bekend. Ik ben een gewillige paspop dat zich als was in haar handen laat kneden en kleden. 

Zij is fashion-freak, ik fashion-weak zeg maar. Geen bitchfight voor ons want ik ben dol op haar kleedpartijtjes dus laat me graag door hare majesteit in galajurken en avondjaponnen hijsen. Zij kiest toch altijd kleding op mijn maat zodat ik ze het eerst mag dragen op mijn privé-feestjes en daarna laat ik de afdankertjes inmaken zodat zij erin kan paraderen. Geen probleem. Dat gun ik haar van harte. Boezemvriendinnen tot op het bot zoals jullie zien. Vroeger reageerde ze wel eens als een drama-queen op dit ritueel maar sinds ze koningin “in het eggie” is geworden is ze lang niet meer zo hysterisch over haar kleding. 

Tot slot, zoals jullie al tussen de regels hebben kunnen lezen, hebben Máxima en ik met elkaar gemeen dat wij allebei drie kinderen hebben, en ook nog eens in de tienerjaren. Wij twee hebben vanaf de wieg van het moederschap naast elkaar gestaan. Vanaf de zwangerschappen en geboortes tot aan de eerste stapjes en het naar school gaan, zij was er voor mij en ik voor haar. Uit respect voor ons beider privacy en die van onze mannen en kinderen zal ik jullie de onsmakelijke, onthutsende, beschamende maar ook pijnlijke en verdrietige details van het moederschap, het huwelijk en onze families besparen. Wel kan ik jullie zeggen dat menig tissue doosje er doorheen gejaagd is door gesnotter aan beide kanten van de telefoon. Lieve Max, de laatste tijd zien we elkaar niet zo vaak door het gedoe met Corona daarom bij deze, ik weet dat je het leest: jullie zagen er mooi uit hoor bij de fotosessie. Wat is Amalia ook een heerlijke puber aan het worden hé? Alex een standje geven voor de camera, geweldig. Schat, we appen weer snel binnenkort! 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Mattie van Máxima"

28.07.20
Feedback:
Wow! Je gunt me toch mijn jaloersheid, Annemarie? :)
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig