Danny Vandenberk

Medelijden

© Danny Vandenberk op 28.08.2022.

Ik heb medelijden met je. Hoe lang is het geleden dat iemand dat tegen je zei en hoe lang heeft dat zogenaamde medelijden geduurd? De kans is groot dat je op beide vragen antwoordt met: niet zo lang. Belangrijker nog: hoe voelde je je daarbij? De meeste mensen willen sowieso geen medelijden. Ook omdat het zo makkelijk, zo goedkoop aanvoelt. Soms komt het zinnetje zelfs kwetsend over. Misschien was het ook daadwerkelijk beledigend bedoeld en staat het min of meer synoniem voor ‘ik vind je zielig’. Op die manier wordt medelijden erg dubbelzinnig.

Ja, beste lezer, over dit soort zaken ga ik zo nu en dan spontaan filosoferen. Over het grote verschil tussen hebben en doen. Medelijden hebben is zo eenvoudig, zo vlug en vluchtig gezegd dat het bijna waardeloos is geworden. Het stelt niks meer voor. Tenzij je aan medelijden dóét en je aldus medelijdt. Medelijden hoort actief te zijn. Alsof je de pijn van een ander zelf voelt en indien mogelijk wil overnemen. Daar spring je niet lichtzinnig mee om. Medelijden hoort alleen een werkwoord te zijn, geen zelfstandig naamwoord. Zelfstandig is op zichzelf staand en onafhankelijk, terwijl medelijden uitgaat van liefde en genegenheid, van passie. Gelukkig vervangt mijn dialect het woord ‘medelijden’ door ‘compassie’. Dat voelt al een stuk beter aan.

Hebben en doen, daar komt het op neer. Al lijkt alleen het eerste echt van tel. Hebben. Bezit. Zij met de meeste aandelen, denken het minst aan delen. Zij met de meeste obligaties, hebben de minste verplichtingen. Geld en waardepapieren maken van mensen monsters zonder waarde. Bedrijven zijn alleen bedrijvig als er geld mee gemoeid is. Op waardeloos papier noemen ze zichzelf nochtans een sociale partner. Ach, gelukkig bestaat er ook nog zoiets als de liefde bedrijven. Dat maakt veel goed. Hét doen is ook een vorm van doen.

Misschien had ik de pen niet ter hand moeten nemen nu mijn vrouw al bijna een maand in het ziekenhuis ligt met soms hevige pijnen. Misschien ben ik te sociaal als partner en lijd ik te veel mede, al heb ik naar mijn gevoel geen keuze en doe ik nog veel te weinig, buiten twijfelen en toch positief blijven.

Positiviteit is o zo belangrijk, al klinkt ze soms zo geladen en lijdt zij evenzeer aan dubbelzinnigheid. Immers, als je getest en positief bevonden wordt, is dat helemaal niet positief. Goedgemutstheid is niet evident in augustus. In optimisme hoor ik te nadrukkelijk ‘mis me’. Opgewekt dan maar. Opgewekt op weg naar een nieuwe dag. Zoals steeds zal ik wel zien wat die me brengen zal. Een lach heb ik het liefst van al. De hare als het enigszins kan.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  28.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ochar...
  Zware context. Knap & dapper verwerkt, fijn dat je dit kunnen schrijven en gedeeld hebt
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 285
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Cristina Oliva, Cristina Carini en Anna Maria Colantoni: De pompoenprins

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.