Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

251 Hits

Publicatie op:
Mooie plaatjes
Ik hou van mooie plaatjes. Een roodgekleurde lucht, een indrukwekkend berglandschap, een zorgvuldig gedecoreerd hoekje in de woonkamer… Ik hou er ook van om plaatjes nog net iets mooier te maken dan ze zijn. En dus schuif ik de pot mayonaise uit beeld als ik een foto maak van de gedekte tafel en moet felgekleurd speelgoed het veld ruimen wanneer ik de tuin zo ideaal mogelijk wil vastleggen. Of ik mijn kinderen ooit heb geknepen om ze goed op de foto te krijgen, dat laat ik in het midden. Vanaf mijn veertiende ben ik vrijwel nooit meer zonder make-up de deur uit gegaan. Niet omdat ik mezelf niet goed genoeg vind zoals ik ben. (Al vond ik mezelf in die periode met vrij grote zekerheid niet goed genoeg zoals ik was.) Maar wederom, omdat ik ervan hou om dingen, in dit geval mijzelf, net iets mooier te maken dan ze zijn. Wel maak ik mijn kinderen altijd duidelijk dat het slechts extra ‘decoratie’ is en dat ik ook van mijzelf hou zonder make-up. En zo is dat ook.
 
Wanneer ik ’s avonds mijn make-up eraf haal en mijzelf van dichtbij in de spiegel bekijk, zie ik de dieper wordende lijntjes rond mijn ogen en mond. En wanneer het weer tijd wordt om naar de kapper te gaan, de grijze plukjes aan weerszijden van mijn voorhoofd. En eigenlijk stoort het me helemaal niet zo erg. Soms zie ik foto’s van mijn hele jonge rimpelloze zelf en dan vind ik ze leuk, maar ook een beetje leeg. Ik zie de beperkte levenservaring, de naïviteit, en ik denk dan: ach meisje, het is maar goed dat je niet wist wat er allemaal voor je lag. Want dat jonge meisje had een hoop mooie plaatjes voor ogen. En misschien niet erg ambitieus, was het belangrijkste daarvan toch wel het ‘huisje-boompje-beestje’ plaatje. Haar prins op het witte paard vinden. Of op een motor - het was het Top Gun tijdperk - of desnoods een fiets. Ze was bijna eenendertig toen ze trouwde. En alhoewel dat plaatje in een heel vroeg stadium al wat barstjes begon te vertonen, was ze zo blij dat er in ieder geval een plaatje was, dat ze die misschien maar voor lief nam.
 
Ik hou van dat jonge, naïeve meisje. Ongetwijfeld meer dan ik destijds deed. Maar ik hou nog meer van het wat oudere meisje dat ik nu in de spiegel zie. Het meisje met de lijntjes rond haar ogen. Mijn make-uploze, ongefilterde zelf. Dat meisje heeft het nodige meegemaakt. Heeft wanhopig geprobeerd het plaatje intact te houden, totdat het doek uiteindelijk volledig scheurde. Ze wist niet dat het onder de kleuren die zij er nog in zag, allang vergaan was, slechts nog bijeengehouden door wat aan de oppervlakte zichtbaar was. Ze is volwassen geworden, is niet meer zo naïef. Ze heeft zware verliezen geleden. Ze weet dingen die ze niet meer kan onweten. Maar ze is ook gegroeid. Milder en toegankelijker geworden. Ik hou van dat meisje. Ik hou van haar kracht en van haar kwetsbaarheid. Ik ken haar sterktes en haar zwaktes. Ze is een dromer en een vechter. Ze heeft haar levenslust behouden. De jaren en gebeurtenissen hebben gemaakt dat ze karakter heeft ontwikkeld. Dat zie je. En daarom hou ik ondanks de rimpels, lijntjes én extra kilo’s meer van het plaatje dat ik nu in de spiegel zie. 
 
Natuurlijk zijn er wel grenzen. We moeten het niet overdrijven. Ho! Stop! Dit is wel genoeg karakter en levenservaring rond mijn ogen en heupen. Zoveel wijsheid hoeft nou ook weer niet! 

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Mooie plaatjes"

03.09.20
Feedback:
Mooi Romy!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig