Danny Vandenberk

Onverhoeds blootsvoets

© Danny Vandenberk op 30.05.2022.

Bijna. Ik hou niet van bijna. Het is net niet. Haast. Van haast hou ik ook al niet. Haast en spoed zijn bijna zelden goed.

Het begon allemaal zo stom. Vannacht heeft een bloeddorstige mug in het kleine teentje van mijn linkervoet gebeten. Jeuk! Na een schuifelend, ongemakkelijk ontbijt ontblootte ik mijn voet om eens lekker uitgebreid te krabben. Terwijl ik met gesloten ogen genoot, ging de hond er met mijn sok vandoor. Ze liep ermee naar buiten, ging sierlijk in het midden van de tuin op het gras zitten, keek me aan en liet hem daarna ostentatief uit haar mond vallen. Gespeeld boos liep ik naar buiten. Slimme hond. Ze weet heel goed wanneer ik het meen en wanneer het speeltijd is. En maar kwispelen. Ik deed mee. Wat was het lang geleden dat ik nog eens op blote voeten (om precies te zijn op één blote voet) op dauwvochtig gras gelopen had! Na een stapje of drie voelde ik me weer helemaal kind worden. Mijn andere schoen en sok zwierde ik op de tuintafel en mijn broek trok ik op tot aan m’n knieën. Showtime! ‘Begin al maar te beven, hond!’ riep ik strijdvaardig en ik zette mijn eerste spurtje in. Knap, zei ze. Niet tegen mij omdat ze onder de indruk kwam van mijn vertreksnelheid, maar met haar mond in de sok, waarna ze rustig nog even naar links en naar rechts keek, om daarna redelijk op haar gemakje weg te stuiven langs rechts. Ik vloekte lachend (ze is zo grappig met haar flaporen) en deed steeds meer mijn best. Ondertussen hadden de kinderen hun tablets en smartphones achtergelaten en waren ze ook naar buiten gelopen, nadat ze zich ongetwijfeld hadden afgevraagd wat dat gedreun, gebonk, geblaf, geroep en gevloek veroorzaakte. ‘Kom helpen, jongens, sluit die bitch in!’ hijgde ik. Dat deden ze niet onaardig. Noodgedwongen (ik had inmiddels een hartslag van 220 slagen per minuut) bleef ik een eindje achterop, nog steeds in jachtluipaardmodus, met de nadruk op lui, maar wel op en top geconcentreerd. Plots stonden ze met z’n vieren bijna rond de kousendief en ik doorzag meteen dat er nog maar één vluchtmogelijkheid overbleef. Anticiperendtrok ik mijn nek in en ja hoor … Dit was mijn kans! Ik dook naar haar toe als een katachtige, in mijn hoofd althans. In werkelijkheid leek het meer op een zweefsprong van een tachtigjarige. In mijn valplanning stond bovendien dat ik op mijn rechterzijde zou landen. Hoe ik het deed mag Joost weten, maar op een of andere manier kwam ik hard op mijn linkerkant terecht. Mijn enige troost was dat de Joost in mijn hoofd achteraf zei dat het natte gras de oorzaak was. Daar lag ik dus. Sterretjes van de pijn fonkelden voorbij. Volgens ooggetuigen hapte ik naar lucht en kronkelde ik als een soort rog op het droge.

‘Waarom een rog? Weet je wel hoe een rog eruitziet?’ vroeg ik achteraf aan mijn oudste zoon. ‘Nee, maar een rog lijkt me een brede, dikke vis. Eerst wilde ik walvis zeggen, maar ik wilde je niet kwetsen.’ Nee, dat doe ik zelf wel. Ademen en schrijven lukt nog net, zij het niet geheel pijnloos. Mijn persoonsvorm is momenteel een lijdend voorwerp en mijn gekneusde ribben en mijn dikke knie zijn vandaag het onderwerp. Al had ik die laatste dus eigenlijk al de hele tijd. De hond had ik ook bijna. Wat haat ik bijna. Daarmee is de kous af.

 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  30.05.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Waar een beetje jeuk al toe kan leiden... Heel grappig
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Danny Vandenberk 30.05.22
   Dank je wel, Sylvia. "Als het kriebelt moet je sporten" is een vrij gekende slagzin hier in Vlaanderen, maar het blijkt niet altijd een even goed idee. :-)
  30.05.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Maar de jeuk is inmiddels voorbij, of in ieder geval vergeten, zo begrijp ik. Geslaagd cursiefje, Danny.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 326
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Patrick Bernauw: Mysteries van Brussel - De Steen der Wijzen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.