Noortje Bruins

Paskamerleed

© Noortje Bruins op 18.10.2022.

Pashokjes zijn vreselijk; te krap, te warm, en doorgaans is de spiegel zo mensonvriendelijk en meedogenloos dat het voor mij vaak voldoende is om van de potentiële aankoop af te zien. Toch ging ik.

Pashokjes zijn een crime, voor iedereen en zeker ook voor onzekere tienermeisjes met misschien nog wat puppyvet, zoals er in deze hippe winkel vele rondliepen. Nadat ik twee keer mijn ellenboog had gestoten, de leesbril op de grond had laten vallen en me eindelijk in een van de vier wintertruien had gewurmd - het was buiten godbetert nog 21 graden - wilde ik 't liefst linea recta weer naar buiten. De conversatie in het hokje naast me zorgde ervoor dat ik bleef, oververhit en met statische haren. 

Pashokjes hebben geen muren. Ik had puber en vrouw eerder in de wachtrij gezien en het hokje naast mij binnen zien gaan, verbaasd dat zij er samen in gingen en in de veronderstelling dat het moeder en dochter waren. Die gedachte werd ontkracht toen de vrouw zei: ‘Jij hebt niet de bouw van je moeder’. ‘Nee’, zei het meisje, ‘dat klopt’. ‘Je moeder is ook veel langer dan jij (eigenlijk zei ze ‘als jou’) en tenger gebouwd’. ‘Nou’, reageerde het meisje, ‘Mama is niet zo lang hoor, maar ze loopt altijd op hakken. Maar ze lijkt ook lang omdat ze slank is, denk ik. Maar mama vindt zichzelf trouwens helemaal niet dun, hoor! Ze doet nooit strakke kleding aan omdat ze bang is dat je dan vetrolletjes ziet’. ‘Oh’, zei de vrouw, ‘Dat doe ik ook niet, niet dat ik bang ben om dik te lijken, want dat ben ik helemáál niet, nooit geweest ook. Kijk, een platte buik, goed hè, en dat op mijn leeftijd!’ Ik hoorde een pets op een, naar ik aannam, blote buik. ‘Nee, mij zal je niet dik zien, dikke mensen vind ik vreselijk. Lelijk en vies. Nee, ik draag geen strakke kleren omdat ik het vervelend vind zitten. Jij niet blijkbaar? Je vindt het ook niet erg dat je dan je buikje ziet?’ 

Ze wachtte geen reactie af maar kakelde door, of het meisje dan de bouw van haar vader had en antwoordde zelf al: ‘Nee, je vader was ook slank’. ‘Nou’, begon het arme kind weer, ‘Papa was de laatste jaren zo dun door zijn ziekte, maar daarvoor was hij best stevig hoor. Hij vond het niet fijn om mager te zijn, want daardoor voelde hij zich slap en had hij geen weerstand en zo. Dat vond ik wel heel zielig voor hem. Toen hij stierf woog hij nog maar 53 kilo maar voordat hij ziek werd, was hij echt best wel fors en sterk, hoor’, zei de jonge stem vol verdediging en verdriet. ‘Oh, dan heb je dat dus toch van hem. Ik dacht al, hoe kom jij zo dik? Nou ja kind, ik zeg altijd maar zo, als je maar gezond bent!’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 130
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Helene Noordeloos: Balans in Geluk (spanning ontspanning)

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.