Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

196 Hits

Publicatie op:
Patiënt
'You have to be patiënt' betekent 'Je moet geduldig zijn.' Aldus meneer Kelder, mijn leraar Engels in HAVO 3. 'Is makkelijk te onthouden, immers een patiënt is ook iemand die geduld moet hebben' , voegde hij eraan toe. Eigenlijk dacht ik dat deze strenge, ietwat cynische leraar hier een sneer uitdeelde aan de medische zorg. Wat ik overigens niet zo aardig van hem vond. 
 
Toen ik van de week, zo'n 35 jaar na dato, inhet ziekenhuis belandde met een perianaal abces (ja, zoek maar op, doet fucking zeer) kwam ik erachter dat gentleman Kelder destijds absoluut niet lollig probeerde te zijn. 
 
Mijn zaalgenoten, drie innemende zeventigers, beschikten over beduidend meer patiënten talent dan ik, meer ervaring ook. Zij konden het namelijk wel, loslaten en de situatie nemen zoals die was. Berustend suften, dutten, snurkten, waggelden, babbelden, Bold & Beautifulden ze zich door de dagen heen, zonder enige wanklank. 
 
Ik daarentegen bleef, in afwachtig van mijn operatie, bedenkelijke hoeveelheden pijnstillers wegwerkend, voortdurend inwendig 'ik wil dit niet' roepen. Met name onderweg naar het toilet in versleten trainingsbroek, vastgeketend aan een rammelende infuuspaal waande ik me op en top amateur patiënt. 'Nee zuster, plassen lukt me alleen, dank u.' Wat. Een. Hel.
 
Nee, dan mijn immer glimlachende overbuurman: 'Kalm aan meid, het komt allemaal wel.' Zijn eigen operatie bleek tot nader orde uitgesteld, omdat ie er een koortsje bij had gekregen. 'Is niet anders. Maar kijk es naar buiten, 't is prachtig weer!' Een natuurtalent, deze man.
 
Tijd voor mijn operatie. Ik stond al klaar om zelf naar de O.K. te sjokken, maar zo werkt dat niet in patiëntenland. Bovendien is dat vrij onbehoorlijk jegens de transfermedewerkers van dienst. Dus gewoon ff doorbijten en me met bed en al door de gangen laten rollen. Vindt niemand iets van, behalve ik. 
 
Terug van de O.K. werd ik warm onthaald door mijn 'roomies.' 'Als we wat voor je kunnen doen, zeg  je 't maar hoor!' begon de dame die enkele dagen eerder ternauwernood een gescheurde aorta overleefde. Niet te geloven dit.
 
Na slechts vier dagen en nachten van wachten en vechten tegen de pijn en mezelf mocht ik weer vertrekken. Met achterlating van mijn zaalgenoten. Ik wandelde naar buiten met een rugzak vol vuile was, betraande zakdoekjes, chocolade kadootjes en een heldere levensles: 
 
'You have to be patiënt!'

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Patiënt"

23.09.20
Feedback:
Met veel humor geschreven. Leuk!
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig