Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

206 Hits

Publicatie op:
PERVERSE SLA EN SLAAPPROBLEMEN

Draagt een vrouw een bh die gemaakt is van twee pollepels, dan heeft ze geheid harde tepels. Met dat zinnetje werd ik vanmorgen plots wakker, lichtjes naar adem happend. Op zich is het helemaal niet verwonderlijk dat ik bruusk en schrikachtig ontwaak. Ik heb het vermoeden van een slaapapneu. Dat laatste vind ik een ontiegelijk mooi woord. Nog mooier dan ‘ontiegelijk’ zelf.

Slaapapneu. Het doet me dromen. Ik zie een Nederlandse familie samen tafelen. Een modelgezin. Papa draagt een rode kersttrui met groene hulstblaadjes, mama heeft lang blond haar en een stralende glimlach. Ze lijkt wel een prinses en dat is ze ook, maar vooral in haar keuken. Zo heeft ze met zorg een lekker kerstdiner bereid. Samen hebben ze twee kinderen: een zoon en een twee jaar jongere dochter. Ze gedragen zich voorbeeldig. Oma en opa zijn er ook. Omdat het kerstavond is. Het eten staat in grote schalen op de immens grote tafel en het principe ‘help yourself’ is van kracht, maar omdat opa niet meer zo goed ter been en een tikkie dementerend is, ontfermt zijn zoon zich over hem. Op automatische piloot gooit hij een zestal sneetjes kalkoenfilet op opa’s bord en pleurt er een paar flinke scheppen champignonroomsaus overheen. Daarnaast legt hij zorgvuldig acht aardappelkroketten. Opa lacht, knikt goedkeurend en kwijlt Pavloviaans. Bij de groenten wordt het moeilijker. Opa eet ze niet bijzonder graag. Tomaten, worteltjes en appelmoes worden sowieso overgeslagen, maar dan vraagt de papa aan zijn vader: ‘Sla, pap?’ Opa schrikt zich een hoedje. ‘Neuj!’ schreeuwt hij daarom onmiddellijk met wijd opengesperde ogen. Alleen al het idee! Konijneneten! Bah! Opa vreet uiteindelijk een halve kalkoen op, samen met veertien kroketten, maar ’s nachts slaapt hij bijzonder onrustig en lijkt zijn adem regelmatig stil te vallen, omdat hij een soort nachtmerrie beleeft. Hij is een gigantisch groot konijn dat paniekerig rondhuppelt in een onmetelijk groot veld vol uit de kluiten gewassen kroppen sla. Hij zweet, hijgt en gruwelt. Zo moet het woord volgens mij ontstaan zijn. Slaapapneuj.

Voor één keer geef ik de Nederlanders dus gelijk. De pronunciatie ‘slaapapneuj’ klinkt veel jofeler dan ‘slaapapneu’. Slaapapneu lijkt zo onaf. Zo afgekapt en kunstmatig. Elke Vlaming zou het woord verplicht als ‘slaapapneuj’ moeten uitspreken. Uit respect voor opa. En omdat het jofeler klinkt.

Draagt een vrouw een bh die gemaakt is van twee pollepels, dan heeft ze geheid harde tepels. Goed gezegd. Tepels zijn hard, niet stijf. Stijfte is een mannelijke aangelegenheid, als je begrijpt wat ik bedoel. Mannentepels zijn stijf, vrouwentepels hard. Eventueel dan, als ze seksueel opgewonden zijn, het koud hebben of omdat kleding erover schuurt. Sommige tepels worden nooit hard of stijf, andere zijn dat altijd, sommige zijn groot en donker, andere klein en roze. Iedereen heeft overigens bultjes op het tepelhof. Dat zijn de ‘klieren van Montgomery’. Ze scheiden een olieachtige substantie af die ervoor zorgt dat een tepel zacht en soepel blijft én ze hebben daarenboven een ontsmettende werking. Ik geef het maar even mee.

Zelf gebruik ik liever de variant ‘nippel’. Tepel klinkt te veel als lepel. Het klinkt zo koud, zo metaal, zo ... Hé! Wacht eens even ... Pollepel ... Tepel ... Mijn brein is voorspelbaarder dan ik dacht!

Wat zou opa zeggen als zijn kersttruidragende zoon met een pollepel onder een fris, jong damesborstje zou heffen? Wellicht niet ‘Neuj!’.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "PERVERSE SLA EN SLAAPPROBLEMEN"

17.08.20
Feedback:
Humor die te smaken valt. :)
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig