Voor schrijvers, door schrijvers

Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

415 Hits

Publicatie op:
Scherven brengen geluk!

Scherven brengen geluk.

Vanwege haar buitenmaten en ruimbemeten zolen werd Bertie “Dikke Bertha met de grote voeten” genoemd, zonder een historisch verband tussen een houwitser uit WO I en de moeder van Karel de Grote (768).

Bertie had een poes, wat niets bijzonders is, ware het niet dat het een bijzondere poes was, die Moortje heette, omdat ze zwart was.

Moortje was afstandelijk en wilde geen kopjes geven en dus ging Bertie over op aanschouwelijk onderwijs.

Ze nam een theekopje en streek dat tegen haar gezwachtelde benen, en liet het per ongeluk vallen. Moortje keek, keek en begreep, want nauwelijks stond er een ander op tafel of ze sprong er naast en gaf het een zaaier, zodat het op de vloer in scherven viel.

Steeds als Bertie daarna “kopje” zei, in welke context ook, maaide Moortje een kopje van de tafel tot alle kopjes op waren. Bertie ging naar de markt om er “3 halen en 6 betalen” te kopen, omdat het misbaksels waren. Net als de “ dames”  van de marktkraam, trouwens.

Op een middag kwam buurvrouw om thee te drinken toen Moortje met haar kopje tegen buuv’s benen streek: “Oh, ze geeft kopjes!”

“Sst, niet…….,” gilde Bertie, maar het was al te laat.

Moortje sprong op tafel en molesteerde twee kopjes.

Bertie stond met haar gezwachtelde benen, als een olifant in een porseleinkast, tussen de scherven en met een glimlach giechelde zij: “Scherven brengen geluk.”

Toen vele scherven later Moortje naar de poezenhemel overging, treurde Bertie bij het afscheid en zei  mistroostig: “Als dit nu geluk is, heb ik toch maar liever de scherven.”


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Scherven brengen geluk!"