Cursiefje

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt iets over de dagelijkse realiteit, waarmee verbeeldingselementen worden vermengd, heeft een humoristisch-luchtige toon, vaak gecombineerd met een droefgeestige ondertoon, relativeert de realiteit en verzacht de problemen. 

120 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

Spelingscontrole
Na heel wat maanden weg te zijn geweest, ben ik weer terug op het Schrijverspunt. Afgelopen tijd was ik druk met het herschrijven van mijn eerste kinderboek. Nu nog kijken of ik een uitvinder vind! Wat ik eindelijk wel heb gevonden is het goede taalpakket om de Nederlandse taal te gebruiken in het OpenOffice Writer programma. Tot nu toe werd alles onderstreept, nu alleen nog maar wat de ingebouwde languagetool niet in orde vindt. Daar heb ik echt een heleboel van geleerd!
 
Niet goed in de zinnen hierboven zijn bijvoorbeeld de woorden alles en een heleboel. In plaats van een heleboel moet ik veel gebruiken. Oké, dat is in orde. Ik heb er echt veel van geleerd, dus dat kost me geen moeite. Het woord alles is te vaag, ik moet precieser zijn. Tot nu toe werd 100 procent van de tekst onderstreept zou vast beter zijn. Hoewel...
 
Oeps, alleen het woord hoewel is geen zin. Bovendien kan ik beter maar toch gebruiken volgens mijn hulpje. Ik wilde dus eigenlijk heel gewoon zeggen... Is dat niet overdreven dat heel gewoon, vraagt de grammatica hulp. Is alleen gewoon niet genoeg?

Zucht...

Sorry, alleen zucht is geen zin, veel te kort. Ik wilde dus zeggen dat die 100 procent ook niet in orde was. Getallen kan je beter uitschrijven.

Niet kan, maar kun, geeft het programma nu aan. Velen vinden dat kun netter is als je het onderwerp is. Maar ik heb vroeger op school toch geleerd dat er verschil is tussen je kunt en je kan. Hoe zat dat dan ook alweer? Het zal allemaal wel...

Ik heb dus echt veel hulp gekregen van de languagetool. Volgens mij is mijn boek veel beter geworden. Ik kwam er bijvoorbeeld achter hoe veel overbodige bijwoorden ik had gebruikt. Heel veel, megagroot, ontzettend klein, geweldig leuk, kan ook zonder bijwoord. Gewoon veel, groot, klein, en leuk dus. Maar soms... O nee, soms mag niet. Ik bedoel, maar in ongeveer twintig procent van alle gevallen brengt het me meer in de war dan het helpt.

Wordt een boek niet veel te saai als je geen spreektaal meer gebruikt? Mag iets niet eens megagroot zijn in plaats van gewoon groot?

Het allermeest heb ik me nog verbaasd over het feit dat jongens en meisjes werd onderstreept. Het programma vroeg me of het wel nodig is om onderscheid in gender te maken, misschien zou kinderen beter zijn. Tsja, misschien moet ik voortaan ook geen onderscheid meer maken tussen mussen en vinken, eenden en ganzen. Gewoon sijsjes en drijfsijsjes, laten we het simpel houden.

Kijk, dat gaat me toch echt te ver. Wat houd je zo nog over van onze rijke Nederlandse taal?

Het is ook maar een hulpje, ik weet het. Ik hoef niet te doen wat de spellingscontrole zegt. Dat heb ik dus ook lekker niet altijd gedaan, een beetje spelen met de taal moet toch kunnen.

Vreemd eigenlijk dat het woord spelingscontrole niet wordt onderstreept. Ik vermoed dat mijn hulpje het stiekem wel met me eens is. Schrijven is spelen met woorden, dat moet je niet altijd willen controleren.


Auteur: Ik ontvang graag feedback
Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Spelingscontrole"

© Janneke De Leeuw van Weenen
23.05.21
Feedback:
Leuk dat je een kinderboek hebt geschreven. Heerlijk gespeeld met de taal. Met plezier gelezen.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.05.21
Feedback:
Heel erg superleuk geschreven.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.05.21
Feedback:
Interessant. Je hebt me een goede tip gegeven, Janneke, ik zal Open Office Writer ook eens testen.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • lieven vandekerckhove 17.05.21
  En ik wens je natuurlijk veel succes bij het zoeken van een uitgever voor je boek.
 • Janneke De Leeuw van Weenen 17.05.21
  Ik ben er zeer tevreden over sinds ik de aparte languagetool heb geinstalleerd. Zonder deze tool werkte de Nederlandse taalcontrole bij mij niet.
  https://extensions.openoffice.org/en/project/languagetool
17.05.21
Feedback:
Erg leuk geschreven, Janneke.
Wat goed, dat je een kinderboek hebt geschreven!
En heel erg fijn, dat je weer terug bent op Schrijverspunt!!
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig