Danny Vandenberk

Tijdverlies

© Danny Vandenberk op 05.12.2022.

Een grote fan van Sinterklaas ben ik nooit geweest. Daarom vond ik het allesbehalve erg om te vernemen dat hij in feite niet bestond, zeker omdat ik bijna zelf de baard in de keel had toen ik hoorde dat de zijne nep was. Het vertrouwen in mijn ouders, mijn steunpilaren, was en is onvoorwaardelijk. Bijgevolg vond ik het maar zozo dat ze me zó veel jaren zó schandalig voor het lapje hadden gehouden. Anderzijds hadden de sinterklaasdagen iets magisch qua spanning en gezelligheid en heb ik bijna al mijn kinderwensen zien uitkomen, vandaar geen enkel verwijt naar mijn verwekkers toe, alleen dank. Veel dank.

En toch, toch voelde het voor mij niet juist. Buiten ons gezin, in de boze grotemensenwereld en ook in scholen werd een kinderfeest naar de vaantjes geholpen door er dreigende, angstaanjagende elementen aan te verbinden. Waarom? Om kinderen te doen luisteren?

‘Pas op, want Zwarte Piet steekt je in zijn juten zak als je niet braaf bent geweest!’ Hoe wist ik in godsnaam of ik braaf genoeg was geweest? Veel te ongedefinieerd en voor interpretatie vatbaar! Paniek! Kinderlijke conclusie: onze ‘anderskleurige’ medemens was voor geen haar te vertrouwen. In die tijd wist ik uiteraard niet dat het om roetpieten ging, nee, het waren ‘lenige negers’. Jarenlang heeft de volwassen wereld een klein racistje van mij gemaakt. Angst werkt racisme in de hand en voedt discriminatie.

Gelukkig heb ik al een hele tijd geen vooroordelen meer jegens mensen met een andere huidskleur dan de mijne. Diep vanbinnen zijn we allemaal hetzelfde, zoals de binnenkant van onze handen of onze voetzolen bij iedereen ‘blank’ zijn, al is dat tegenwoordig een min of meer fout woord. Niet woke of zo, weet je wel. Tja. Wit (blank), zwart (donker), geel (Aziatisch) of blauw (smurfen) … wat maakt het uit? Net zoveel als dat Zwarte Pieten roetventjes zijn of getinte medemensen. Wat wél heel, heel belangrijk is: laat ze sympathiek, goedlachs en kindvriendelijk zijn. Altijd! Laat het alsjeblieft geen boemannen zijn. Dat is voor mij het enige wat écht ‘fout’ is.

Ondertussen zijn mijn eigen kinderen de sint al ontgroeid. Tegenwoordig gaat dat heel wat sneller. Ze zijn natuurlijk een pak minder naïef dan ik in mijn jonge jaren, toch heb ik er persoonlijk op toegezien dat ze nooit sinterklaasvrees hebben gehad. Zo schattig, die goedgelovigheid, en wat was het mooi om die kinderlijke verwondering te zien, zolang het duurde. Van de andere kant vind ik hun nuchtere aanpak en hun huidig realisme even prachtig. Fantasie hebben ze genoeg en voor hen zijn alle mensen gelijk. Voor hen begint iedereen met een propere lei.

Ikzelf heb een tijdje nodig gehad om mijn lei af te vegen. Onnodig tijdverlies. Verloren tijd, zeker geen verloren moeite. Een kind zal ik altijd blijven, maar gelukkig niet op elk vlak.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  06.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  goed geschreven.
  mijn overbuurman vond het nodig om tegen n klein 4jarig meisje te zeggen dat Sinterklaas het zou weten als ik stout was geweest en dan in een zak naar spanje moest en noooooit meer terug zou komen. Mijn ouders moesten me wel de schijn doorbreken.
  ik heb ter plekke besloten nooit meer zomaar ergens in te geloven: niet in sint, niet in God of wie dan ook.
  het feest werd er niet minder leuk door gelukkig. ik las over st. nicolaas en ik vond het wel spannend dat ik ingewijd was in het geheim van sinterklaas.
  mijn zoon Sem stelde al jong vragen waardoor ik hem vertelde over de oorspronkelijke bisschop en dat we dat vieren met acteurs die hem spelen. Hij vond het een geweldig idee. en ook hem maak je nog steeds niets wijs.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Danny Vandenberk 06.12.22
   Herkenbaar. Toen ik hoorde dat de sint niet bestond, geloofde ik meteen ook niet meer in God. 't Is alleen maar een voordeel als je je kinderen laat opgroeien met een kritiekbesef. Kritisch zijn is lang geen synoniem van negatief of wantrouwig zijn. Integendeel. Het hoort bij bewust leven. Bedankt voor je commentaar!
   • Elsbeth Boom 06.12.22
    precies. mijn kind gelooft niemand op zijn grote blauwe ogen, geen reclames, is overtuigd humanist en vegan en, net als zijn moeder, is iedereen welkom. dus je hebt helemaal gelijk.
  • Helena 06.12.22
   Was st. nicolaas wel de 'juiste' kindervriend? Historische kritiek zou nuttig zijn, leren vele hedendaagse bischoppen ons. Wantrouwen blijkt tegenwoordig een goed uitgangspunt te zijn.
  06.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Danny, jouw stuk vol hoop is niet op mij van toepassing, mijn vertrouwen in mijn moeder was wel degelijk geschokt, mijn vader nam amper deel aan het Sinterklaasgebeuren. De brave/stoute kindjes tegenstelling werd niet uitgespeeld maar ik kreeg zelden wat ik gevraagd had. Mijn ouders werkten hard wat mij vanaf 12 jaar een sleutelkind maakte, we waren geen hartelijk gezin meer. Ik bouwde mijn eigen droomwereld op en koester ze nog steeds. Ik leef in twee werelden die complementair zijn. De harde oude realiteit en mijn escape room.
  Wel blij dat jij dankbaar op je kindertijd kan terugkijken en dat je kinderen realiteit en fantasie in dialoog beleven. Mijn lei is te volgeschreven om ooit schoongeveegd te kunnen geraken.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Danny Vandenberk 06.12.22
   Een gelukkige jeugd is een basis die iedereen, elk kind verdient. Jammer genoeg is het in de echte wereld heel vaak anders. Vroeg of laat creëert iedereen wel een soort van escape room, denk ik, maar het voelt verkeerd als dat al zo pril in je leven een noodzaak is. Bedankt voor 't lezen!
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 1
Hits: 216
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Chris Oosterdijk: Trudy tovert

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.