Flitsverhaal

Een flitsverhaal is, bij Schrijverspunt, een krachtig en compleet verhaal in het kleinst mogelijk (maximaal 150) aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. De voorkeur gaat uit naar een verhaal in een of slechts meerdere zinnen. Geen zgn quotes, wijsheden, gezegden, etc. Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
 
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

97 Hits

Publicatie op:

Op zoek naar schrijfwedstrijden?

De uil van Minerva
De partij begon met de uil van Minerva. Die vloog weg en liet haar kuikens achter.
 
PS: Ik ontvang graag feedback

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De uil van Minerva"

© Maaike Vissers
10.05.21
Feedback:
Bravo, Maaike! Wel degelijk een uitstekend tragikomisch verhaal, Lieven. Als aanvulling op Maaikes reactie nog dit: Baudet, de partijleider van Forum voor Democratie, is verzot op heidense gewichtigdoenerij. In 2019 zei hij tot veler verbazing: ‘De uil van Minerva spreidt z'n vleugels bij het vallen van de avond.’ Hiermee verhaspelde hij een beroemde tekst van de negentiende-eeuwse filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel: ‘Die Eule der Minerva beginnt erst mit der einbrechenden Dämmerung ihren Flug’. Hegel bedoelde, dat men pas echt inzichtelijke kennis van een gebeurtenis kan krijgen, wanneer het geschiedenis is geworden. Baudet daarentegen bedoelde waarschijnlijk: Horen jullie wel, hoe belezen ik ben? Ook de schrijfster van het onderhavige flitsverhaal kwam tot inzicht: De volgelingen van Baudet zijn uilskuikens (stommelingen).
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Maaike Vissers 11.05.21
  Dank je voor je commentaar. Dit is een erg mooie, uitgebreide uiteenzetting van wat mijn flitsverhaal vertelt.
09.05.21
Feedback:
Maar Maaike toch, is dat een verhaal?
 • Schrijfkwaliteit
  2.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Maaike Vissers 10.05.21
  Jazeker! Dit is een verhaal en een grapje ineen. Het is een politieke doordenker. Ik weet zeker dat als je de uil van Minerva googelt, je snapt waar ik het over heb. Zeker als je daarbij bedenkt wat voor kuikens er bij een uil horen.
  • Maaike Vissers 12.05.21
   @lieven vandekerckhove Misschien had ik er 'de politieke partij' van moeten maken. Maar ik wilde het breder maken dan alleen die uitspraken van Baudet. En het zou in principe ook voor andere partijen kunnen worden gezegd; hoeveel partijen beginnen immers niet met wijsheid en stranden dan? Maar idd, de partij van Baudet was de aanleiding om dit te schrijven ;) Sorry als dit voor de Belgische lezers helemaal niet begrijpelijk was.
  • Maaike Vissers 12.05.21
   @lieven vandekerckhove Als voorbeeld wordt gegeven: Te koop, babykleertjes, nooit gedragen. Is dit een verhaal? Of vertelt deze ene enkele zin een verhaal? Ik zie er een begin, midden en slot in. Ook mijn verhaal kent wel degelijk een begin, midden en slot: Begin: De partij begon met... Midden: de uil vloog weg. Einde: en liet haar kuikens achter. Dit is mijns inziens de vereiste vorm. Het voldoet aan de maximale hoeveelheid woorden. Technisch gezien is dit dus wel degelijk een flitsverhaal. Dan kunnen we het alleen nog hebben over het 'verrassende einde'. Dit moet ik helaas aan de lezer overlaten, want die kan zeggen of hij/zij werd verrast.
  • lieven vandekerckhove 11.05.21
   Ik moet anderzijds ook toegeven dat ik de inhoud niet begrepen had tot ik de commentaar van Hans Villerius gelezen had. Ik volg de politiek in Nederland niet zo nauw om van de uitspraak van Baudet op de hoogte te zijn. Ik kon dus ook niet begrijpen wat je met het woord 'partij' in je verhaal bedoelde. :)
  • lieven vandekerckhove 11.05.21
   Maaike, ik heb het alleen over de vorm: hoe ziet een verhaal er uit? Ik heb al eens bij iemand anders geschreven dat een flitsverhaal weliswaar in een flits gelezen wordt, maar toch altijd nog een verhaal blijft: "Een flitsverhaal is (...)
   een krachtig en compleet verhaal in het kleinst mogelijk (maximaal 150) aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde." Vandaar mijn commentaar: is dat (formeel) wel een verhaal?
09.05.21
Feedback:
Mooi!
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 1 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel