Robert van Halderen

Toeval?

© Robert van Halderen op 02.11.2022.

Toeval?

In het licht van de opkomende zon zie ik de contouren van het standbeeld van Gandhi; stok in de hand, rechte rug, zijn hoofd licht gebogen. De golven beuken tegen de kademuur terwijl ik over de boulevard van Pondicherry slenter, treurig dat ik over een uur vertrek, terug naar Nederland. Een half jaar in India was een magische ervaring. Ik heb ontelbare herinneringen en souvenirs, vooral de kleurrijke Ganesh van papier-maché, die ik van de straatkinderen kocht, is me dierbaar. Maar nu is mijn koffer te klein. In het hotel konden ze me niet helpen en de winkels gaan pas over twee uur open.

Vanuit de nevels schuifelt een kleine gestalte op me af. Het is een oude vrouw met vies lang haar, gehuld in lompen. Ik schrik van haar fletse, lichtblauwe ogen.

’Een aalmoes, sir?’

Gedachteloos steek ik mijn hand in mijn broekzak en geef haar mijn laatste roepie’s. Ik weet niet hoeveel het is, maar ik heb er toch niets meer aan.

Het mensje brengt de bankbiljetten vlakbij haar troebele ogen en is zichtbaar aangedaan door het bedrag. ’Dankjewel sir,’ zegt ze en tranen wellen op. Ze pakt mijn hand en houdt die tegen haar vochtige wang. Als ze buigt om mijn voeten te kussen kan ik haar net op tijd tegenhouden.

‘Het is goed, mevrouw, geen probleem.’

‘God bless you sir, God bless,’ stamelt ze. Ze vouwt haar handen en bidt in een taal die ik niet versta.

Verlegen over zoveel dankbaarheid vervolg ik mijn weg, peinzend over mijn probleempje. Ik loop langs Gandhi, die me door zijn ronde brilletje onderzoekend aankijkt. Dan hoor ik, boven het geraas van de golven uit, een stem:

‘Koffers! Mooie koffers!’

In de verte verschijnt  een silhouet, minstens twee meter lang, dun als een lat, met een grote bult op zijn schouders.

‘Koffers! Mooie koffers!’

Dichterbij gekomen durf ik mijn ogen pas te geloven. Het is inderdaad een graatmagere kerel met een reiskoffer op zijn nek. Zodra hij bij me is, zet hij de koffer op de grond en opent die. Er zit een kleiner exemplaar in, waarin weer een kleinere zit en als hij klaar is met uitpakken, ben ik omringd door een twaalftal ouderwetse, kartonnen koffers met van die klik-sluitingen. Ik kies er eentje uit waarvan ik weet dat mijn Ganesh erin past.

En dan realiseer ik me dat ik zojuist mijn laatste roepie’s heb weggegeven.

Bedrukt kijk ik op naar de verkoper. Met zijn kin gebaart hij naar mijn broekzak. Als ik mijn hand erin steek, vind ik een bankbiljet, dat ik waarschijnlijk over het hoofd heb gezien. De man knikt en neemt het geld aan. Als hij zijn handelswaar weer als matroesjka poppetjes in elkaar heeft gestapeld, vervolgt hij luid roepend zijn weg in de ochtendnevels.

‘Koffers! Mooie koffers!’

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  02.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ook al is het geen flitsverhaal, maar een kort verhaal, toch geef ik 5 sterren voor de inhoud. Heb het verhaal met plezier gelezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  02.11.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik denk dat ik je korte verhaal (want dat is het, geen flitsverhaal, want veel meer dan 150 woorden) heel graag in 150 woorden zou lezen.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 217
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

George Knottnerus: Armin de paardenjongen

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.