1 post
 • images/deelname/flitsverhaal.jpg
  Een flitsverhaal is, bij Schrijverspunt, een krachtig en compleet verhaal in het kleinst mogelijk (maximaal 150) aantal woorden. Het moet een begin, midden en einde hebben en bij voorkeur een draai of verrassing aan het einde. De voorkeur gaat uit naar een verhaal in een of slechts meerdere zinnen. Geen zgn quotes, wijsheden, gezegden, etc. Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
  " Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
  131 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Witte schoenen

Publicatie op : 23-07-2021

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Witte schoenen

121 Hits.
Overbuurvrouw Truus neemt een voorzichtig slokje uit het kopje dat ik haar zojuist aanbod. Zij drinkt de koffie het liefst zwart. Truus woont het langst van alle buren in onze straat. In 1963 werden de eerste huizen gebouwd en Truus trok er met haar man Willem in om er nooit meer weg te gaan. Zeven jaar geleden overleed Wim. Niemand weet hij nu woont. “Als we hier in 1963 ons huis kregen, hoe lang wonen we dan al hier?” Ze wacht niet eens op een antwoord. “Dat hiernaast die zwarten zijn komen wonen, ik vind dat niet fijn. Het zijn wel aardige mensen, maar ze kunnen niet eens Nederlands en dan heb je er niet zoveel aan.” Ik prrobeer voorzichtig uit te leggen, dat het toch wel enige tijd duurt voordat vluchtelingen uit Eritrea niet zo heel snel een nieuwe taal kunnen leren. En dat wij als buren daar behulpzaam kunnen zijn. Truus neemt weer een slokje koffie en eet een half speculaasje. “Ik ruik ook wel eens de geur van vieze luiers? Zouden ze zomaar achter het huis gooien? Die horen toch in de kliko?” Ik knik. Als ik navraag zou gaan doen bij de Eritrese buurvrouw, dan zal blijken dat er sprake is van misverstand, of zo. Ik hou me op de vlakte. Ik heb veelvuldig contact met ‘de Eritreers’ en ik weet dat een ‘normaal’ huishouden hebben. Schoon, hygiënisch, misschien niet zo opgeruimd, maar dat is bij mij ook zo. Hun tuin is niet zo netjes aangeharkt, maar de behoefte volgens mij is dat een typisch Nederlandse onhebbelijkheid..
”Vanmorgen vond ik een pot met een geranium erin voor de deur en er zat een briefje bij. Maar ik kan niet lezen wat er op staat. Kun jij dit lezen?” Ik keek even goed en ik herkende de in krampachtig handschrift geschreven woorden: “Thank you Neighbour.” Ik vertaalde dit voor Truus. Er staat: “Dank u wel, buurvrouw.”
ik wist ook onmiddellijk waaover dit ging. Eergisteren lag er veel sneeuw op en ik wilde in mijn auto wegrijden, maar de auto slipte zodanig op de beijzelde weg, dat ik niet wegkwam. De Eritrese buurman kwam buiten op kousevoeten, maar om zijn voeten had hij plastic zakjes met elastiekjes vastgemaakt. Toen Truus dit vanuit haar woonkamer zag, verdween ze even uit beeld en kwam tien minuten later naar buiten met een paar witte gymschoenen voor de duwende Eritreeer. “Passen die”, vroeg ze. “Ze zijn van mijn zoon, maar die draagt ze nooit meet. Je mag ze houden.” De buurman verstond het niet, maar begreep het wel.
”Aardig he, van die man”, zei Truus. Dat-ie zo dankbaar is!”

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

01.08.21
Feedback:
Inhoud heeft potentie, maar niet echt een flitsverhaal en niet prettig leesbaar door de vele taal- en stijlfouten. Misschien nog even kritisch naar kijken; ben benieuwd hoe het dan leest.
 • Waardering
  40%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.07.21
Feedback:
Inderdaad een mooi verhaal, maar jammer genoeg ontsierd door de vele taalkundige mankementen.
 • Waardering
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.07.21
Feedback:
Leuk verhaal om te lezen, maar geen flitsverhaal (>150 woorden). Ook taalkundig rammelt het soms wat. Ik ben benieuwd naar je volgende.
 • Waardering
  40%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Hemels bier
263
Lezen?
Empathie
260
Lezen?
Column
Yvonne de Boer
203
Lezen?
55 woordenverhaal
Weerzien
134
Lezen?