We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Hans, ooit al eens bedacht dat een lijdende, al zeker wanneer veroorzaakt door andermans dronkenschap, de rest van haar/zijn leven probeert zich te ontketenen van de helse pijn en beperkingen? Op alle mogelijke manieren? Pronken?? En voor de arrogante betweters, mijn studies letterkunde, taalkunde en filosofie liggen begraven in het Duitse gras waarop ik uit de wagen ben geslingerd, samen met mijn kennis van de jaren voordien. Lezen lukt nog altijd niet vlot en onthouden nog minder. En maar sterretjes strooien over de macho vrienden. Proficiat!
  Show more
  0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 11.07.22
   Helena, ik voel werkelijk met je mee. Wat je is aangedaan wens ik niemand toe.

   Je commentaar toont m.i. goed aan dat sarcasme een zeer destructief instrument is waarmee je anderen makkelijk op het hart trapt. Jij, en mogelijk ook anderen, voelen zich met "Pronkende pijn" persoonlijk geviseerd. Dat is alleszins niet mijn bedoeling.

   in de eerste twee strofen hekel ik precies de sarcastische reflex die bij sommige schrijvers algauw de kop opsteekt: "Als nog slecht de SPOT je leed verbloemt...". Want eigen leed ligt m.i. al te dikwijls ten grondslag aan sarcasme.

   In de laatste drie strofen hekel ik het beloningssysteem dmv sterretjes, dat bij sommige auteurs de eigen zielspijn cultiveert en te grabbel gooit.
   Zie ook m'n verduidelijking bij het commentaar van Arjan Zuidervliet.

   Ik hoop van harte dat jij (en mogelijk ook anderen) na het lezen van deze reactie één en ander in de juiste verhoudingen kan plaatsen.
   • Helena Mattheyssens 11.07.22
    Hans, bedankt voor je empathie en je verdere toelichting.
    Ik ben geen lid meer maar zoek ondertussen een andere haven voor mijn vele teksten. Schrijven helpt en geeft nog zin aan mijn hoge leeftijd in totale passiviteit. En toch leeft in mij ergens nog een sprankel vitaliteit en levenslust van mijn jeugd, verbrijzeld in een halve minuut, die ik mij wel zeer precies herinner tot de haast fatale klap in de diepte.
  10.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Interessant gedicht. Mooi geschreven. Als dit inderdaad ook nog mee zou dingen voor "The Battle" zou het er nog een schepje bovenop doen. Daarom weer slechts vijf sterren. Van mij mogen gedichten best over pijn gaan. Daar kan meer poëzie inzitten dan in een gedicht over een luchtballon. Andersom kan overigens ook. Pijn is soms ook gewoon aanwezig en de kracht of onmacht om hiermee om te gaan kan echt wat met je doen. Wel ben ik allergisch voor te veel zelfmedelijden in een gedicht en inderdaad als mensen ermee gaan pronken. Dat raakt meestal ook niet. Dan heb je ook nog de niet subtiele geconstrueerde gedichten over de pijn van iemand anders, Als ik dit zo lees mogen er best een aantal van mezelf de prullenbak in, bij de rest ;)
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Hans Van Battel 10.07.22
   Prachtige constructieve feedback Arjan!
   Met een gedicht kan je je pijn sublimeren in iets moois, iets wat de pijn verzacht. Je leert er een stukje mee om te gaan, een soort van zelftherapie. Elke kunstenaar ziet zichzelf onder ogen, legt z'n innerlijke bloot en transformeert dat in z'n werk.
   Mijn criterium bij het lezen van gedichten is of ik mezelf erin herken, ook al is het puur gevoelsmatig. Het moet me vanbinnen beroeren, inspireren, me er anders laten uitkomen dan voordat ik het gelezen heb.
   Sprekend voor mezelf vind ik niet dat "Pronkende pijn" aan dit criterium voldoet: met sarcasme schaadt je dikwijls diegene wie zich aangesproken voelt, het geeft geen meerwaarde aan de lezer. Je kan wel stellen dat je er als auteur er zelf plezier in schept om de gehekelde zo adequaat mogelijk te kelderen... Maar dat heb ik in dit gedicht zoveel mogelijk vermeden door niemand persoonlijk te viseren en m'n pijlen vooral te richten op dat systeem van sterretjes dat m.i. het etaleren van zielspijn in de hand werkt.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 625
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

2022 Schrijverspunt schrijfwedstrijd: De laatste zomerdag

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.