1 post
 • images/deelname/ikschrijver.jpg
  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  12 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Dromen

Publicatie op: 02-09-21

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Dromen

90 Hits.

Mijn pen is leeg, zoals mijn hoofd. Nog niet zo lang geleden speelde in mijn beeldende brein de ene fantasie haasje over met de andere, maar nu heerst er daarbinnen beklemmende stilte. 

Ik voltooide mijn tweede manuscript aan het begin van dit jaar. Het eerste schreef ik in de jaren 90. Ik las dat voor aan mijn groep acht, als docent-met-een-hobby. Het niveau van dat eerste schrijfsel ben ik inmiddels ontstegen. 
Maar ik weet nog wel hoe het ontstond: in een slapeloze nacht droomde ik het hele verhaal van begin tot eind bij elkaar, met mijn ogen open. Het enige wat ik hoefde te doen was het verhaal  ‘s avonds laat na het nakijken uittypen op een oude leverkleurige computer, nog met word perfect.

‘Write drunk, edit sober’, zei Hemingway. 

Ik zei altijd:’het leven is te kort voor perfectionisme.’ Op een bepaald moment was het verhaal gewoon klaar. En je dromen waren immers per definitie briljant. Maar toen kreeg ik een burn out en raakte ik daarmee mijn lezerspubliek kwijt.

In eenzaamheid, zonder feedback van de klas, zwoeg ik op mijn verhalen. Het bijzondere is dat ik nu minder snel tevreden ben.  Soms schrijf ik teksten in twee of drie versies, net zo lang totdat ik kan zeggen: beter dan dit kan ik niet. Dan is het tijd voor mijn schepping om lezers te vinden, het liefst zonder dat het wordt verdrukt in het gedrang van een slushpile. Dat wil ik mijn kind niet aandoen. Als een vader die veronderstelt dat zijn kroost hoogbegaafd is wil ik tegen beter weten in naar de drukbezette juf van de klas stappen. 
‘Ik heb er drie en dertig in de klas zitten, meneer. En allemáál verdienen ze aandacht,’ zegt de juf terecht.
Dus lees ik tips. Hoe passeer je de slushpile? Hoe bereik je zonder al te veel kleerscheuren de klaarstaande Hercules die je naar het veilige uitgeversland vliegt?

Tip één: speel je in de kijker. Doe mee aan schrijfwedstrijden. 

In 2018 dien ik een kinderverhaal in bij een wedstrijd georganiseerd door schrijversschool Script plus en uitgeverij Lemniscaat. Het thema is ‘vriendschap’. De hoofdprijs is nu eens geen boekenbon of een gratis rondleiding in de Koninklijke Bibliotheek, maar een gesprek ten burele van de vermaarde uitgeverij. Na een paar weken open ik een verheugende mail. Gefeliciteerd! Je bent op de shortlist beland! 
Maar in het zicht van het vliegveld, op de feestelijke prijsuitreiking in boekhandel Scheltema in Amsterdam (op de warmste oktoberdag sinds honderd jaar) sneuvel ik alsnog. Positief blijven! Ik heb me in de kijker gespeeld! Nu mijn manuscript opgestuurd naar Lemniscaat! Nu weten ze wie ik ben! 

Na drie maanden komt er het bekende briefje: u past niet in ons fonds. 

Niet getreurd! Nog een keer door het manuscript gaan! Meer vaart in het verhaal, meer humor! Een redactrice inhuren. En het internet napluizen op andere schrijfwedstrijden.
Zou de Zilveren Strop wedstrijd iets voor mij zijn? Nee, denk ik. Ik ben kinderboeken auteur. Ik weet niets engs. Totdat ik een nachtmerrie krijg (dit keer dus droom met mijn ogen dicht). De nachtmerrie wordt vertrekpunt van het verhaal. Ik herschrijf het vijf keer, dan stuur ik het op. Misschien is het na vijf keer herschrijven niet meer eng? Wie zal het zeggen…
De laatste wedstrijd waaraan ik meedoe is een kinderverhaal schrijven met als thema ‘familie’. Ik schrijf het net voor de deadline. Hoofdprijs: een gratis cursus van Mirjam Oldenhove, de schrijfster van de Mees Kees boeken. Aan de slag! Er is geen tijd meer voor een tweede, derde of vierde versie. Maar ik herlees en herlees het, en ik vind het zelf een heel leuk, humorvol, ontroerend verhaal. 
En dan komt de e mail: We vonden het héél moeilijk om een shortlist samen te stellen….we hebben genoten van je verhaal….vooral doorgaan….misschien kan je voor ongeveer zeshonderd euro een beginnerscursus volgen bij Scriptplus….

En nu is mijn kop dus leeg. Ik ben doodmoe van mijn fantasie.

‘Weet je hoe vaak de Beatles zijn afgewezen?’ Ja. Maar die deelden de smart met hun vieren. En publiek hadden ze al, in The Cavern. Ik wil even niet meer dromen met mijn ogen open. Ik ben moe. Ik wil slapen.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

03.09.21
Feedback:
Met plezier gelezen!
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
02.09.21
Feedback:
Plezier om te lezen. Droom goed gedeeld.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Kinderachtig
201
Lezen?
Column
Statler en Waldorf
186
Lezen?
55 woordenverhaal
Zaterdagmorgen
168
Lezen?