1 post
 • images/deelname/ikschrijver.jpg
  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  12 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Om iets te doen te hebben

Publicatie op: 04-09-20

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Om iets te doen te hebben

392 Hits.

Om maar met de deur in huis te vallen: schrijven, wat had ik daar een hekel aan. Dat komt zo. In mijn jonge jaren had ik een heel beroerd handschrift. Mijn vader gaf mij daarom een schrift en de opdracht om iedere dag twee bladzijden vol te schrijven. Met de pen moest ik netjes tussen de lijntjes blijven. Ik zie me nog zitten, voorovergebogen en met de tong uit de mond deed ik mijn uiterste best om mijn vader tevreden te stellen. Na een tijdje had hij door dat ik weinig vooruitgang boekte en mocht ik de schoonsschrijverij vaarwel zeggen. Toen kon ik werk maken van mijn echte passie: voetballen. Dat actief voetballen duurde echter niet lang. Mijn knie liet het afweten en zo was ik veroordeeld om iets anders te zoeken.

De afgelopen week las ik het boekje van Zadie Smith ‘Overpeinzingen, Zes essays’. Smith beweert dat als je mensen vraagt waarom ze iets doen, het meest voor de hand liggende antwoord is: Om iets te doen te hebben. Voor mij is het schrijven begonnen uit verveling. Ik verveelde mij behoorlijk als mijn broers en vrienden aan het sporten waren. Ik ben gaan schrijven om iets te doen te hebben. Dat werd schrijven over voetbal en over blessures. Tegenwoordig schrijf ik over andere zaken. Zelfbedachte verhalen die al schrijvend steeds meer vorm krijgen en verhalen die ik min of meer onbewust toegespeeld krijg door gebeurtenissen op straat, tijdens het lezen van literatuur en het afluisteren van gesprekken. Tijdens het wandelen bedenk ik dan verhaallijnen, hele zinnen (of flarden daarvan), een conflict of een plot die ik dan bij thuiskomst zo snel mogelijk opschrijf.

Een paar jaar geleden heb ik een schrijfkamer ingericht op zolder. Alles wat ik voor het schrijven nodig heb is daar aanwezig: Pen, potlood en papier, computer en grote vellen papier om verhaallijnen te schetsen. Ook de vele naslagwerken van de Schrijfbibliotheek, de woordenboeken: Van Dale groot en klein, Groot Etymologisch woordenboek, Groot leenwoordenboek en spreekwoordenboeken, zij ontbreken niet. Maar... een vaste schrijfplek werkt voor mij niet. Het schrijven doe ik nu op allerlei verschillende plaatsen. In het café, op het terras, in de tuin, zittend op de dijk aan de rand van het Reitdiep, in het Forum en...nou ja bedenk het maar, overal behalve op zolder. Ondanks dat ik geen vaste schrijfplek heb streef ik ernaar om te schrijven in alle rust. Bij mijn schrijfactiviteiten kan ik geen andere mensen gebruiken. Verder heb ik ontdekt dat naarmate ik meer ben gaan schrijven ik in een gezelschap er steeds vaker het zwijgen toe doe. Ik kijk en ik luister, dat is het dan wel. En daarna schrijf ik steeds, ja zelfs steeds meer, nagenoeg alles op dat bruikbaar is. Niet meer uit verveling, maar wel gewoon om iets te doen te hebben en vooral ook omdat ik het leuk vind om te spelen met taal. Ook al worden mijn teksten niet gelezen, schrijven zal ik tot mijn dood.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

14.09.20
Feedback:
Genoten van je verhaal. Ook heel herkenbaar. En gelezen word je Eelco, in ieder geval door mij.
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.09.20
Feedback:
Met plezier gelezen.
 • Waardering
  80%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
14.09.20
Feedback:
Goed geschreven. Herkenbaar ook. Je moet maar zo denken: dit verhaal van je is gelezen, herkend en erkend.
 • Waardering
  100%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Bericht uit het pre-coronatijdperk
1058
Lezen?
Column
Aan de basis
764
Lezen?
Column
IC-plekken
670
Lezen?