Ik, schrijver

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.

240 Hits

Publicatie op:
Om iets te doen te hebben

Om maar met de deur in huis te vallen: schrijven, wat had ik daar een hekel aan. Dat komt zo. In mijn jonge jaren had ik een heel beroerd handschrift. Mijn vader gaf mij daarom een schrift en de opdracht om iedere dag twee bladzijden vol te schrijven. Met de pen moest ik netjes tussen de lijntjes blijven. Ik zie me nog zitten, voorovergebogen en met de tong uit de mond deed ik mijn uiterste best om mijn vader tevreden te stellen. Na een tijdje had hij door dat ik weinig vooruitgang boekte en mocht ik de schoonsschrijverij vaarwel zeggen. Toen kon ik werk maken van mijn echte passie: voetballen. Dat actief voetballen duurde echter niet lang. Mijn knie liet het afweten en zo was ik veroordeeld om iets anders te zoeken.

De afgelopen week las ik het boekje van Zadie Smith ‘Overpeinzingen, Zes essays’. Smith beweert dat als je mensen vraagt waarom ze iets doen, het meest voor de hand liggende antwoord is: Om iets te doen te hebben. Voor mij is het schrijven begonnen uit verveling. Ik verveelde mij behoorlijk als mijn broers en vrienden aan het sporten waren. Ik ben gaan schrijven om iets te doen te hebben. Dat werd schrijven over voetbal en over blessures. Tegenwoordig schrijf ik over andere zaken. Zelfbedachte verhalen die al schrijvend steeds meer vorm krijgen en verhalen die ik min of meer onbewust toegespeeld krijg door gebeurtenissen op straat, tijdens het lezen van literatuur en het afluisteren van gesprekken. Tijdens het wandelen bedenk ik dan verhaallijnen, hele zinnen (of flarden daarvan), een conflict of een plot die ik dan bij thuiskomst zo snel mogelijk opschrijf.

Een paar jaar geleden heb ik een schrijfkamer ingericht op zolder. Alles wat ik voor het schrijven nodig heb is daar aanwezig: Pen, potlood en papier, computer en grote vellen papier om verhaallijnen te schetsen. Ook de vele naslagwerken van de Schrijfbibliotheek, de woordenboeken: Van Dale groot en klein, Groot Etymologisch woordenboek, Groot leenwoordenboek en spreekwoordenboeken, zij ontbreken niet. Maar... een vaste schrijfplek werkt voor mij niet. Het schrijven doe ik nu op allerlei verschillende plaatsen. In het café, op het terras, in de tuin, zittend op de dijk aan de rand van het Reitdiep, in het Forum en...nou ja bedenk het maar, overal behalve op zolder. Ondanks dat ik geen vaste schrijfplek heb streef ik ernaar om te schrijven in alle rust. Bij mijn schrijfactiviteiten kan ik geen andere mensen gebruiken. Verder heb ik ontdekt dat naarmate ik meer ben gaan schrijven ik in een gezelschap er steeds vaker het zwijgen toe doe. Ik kijk en ik luister, dat is het dan wel. En daarna schrijf ik steeds, ja zelfs steeds meer, nagenoeg alles op dat bruikbaar is. Niet meer uit verveling, maar wel gewoon om iets te doen te hebben en vooral ook omdat ik het leuk vind om te spelen met taal. Ook al worden mijn teksten niet gelezen, schrijven zal ik tot mijn dood.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Om iets te doen te hebben"

© Eelco Visser
14.09.20
Feedback:
Genoten van je verhaal. Ook heel herkenbaar. En gelezen word je Eelco, in ieder geval door mij.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
14.09.20
Feedback:
Met plezier gelezen.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
14.09.20
Feedback:
Goed geschreven. Herkenbaar ook. Je moet maar zo denken: dit verhaal van je is gelezen, herkend en erkend.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig