1 post
 • images/deelname/ikschrijver.jpg
  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  12 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Ziel

Publicatie op: 12-07-21

'Ik ontvang graag feedback'

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Ziel

119 Hits.

Een schrijver moet, net als andere kunstenaars, zijn, haar (of hen) ziel openzetten. Dat klinkt misschien abstract, want hoé zet je je ziel open? Dat is misschien uit te leggen met een voorbeeld van een moment wanneer je ziel niét openstaat. Als je een afwasje gaat doen op de camping, en er staat al iemand. Lees het volgende (misschien herkenbare) gesprekje:

‘Bonjour!’

‘Sjeneparlepa…’

‘Oh! Haha! Goedemorgen!’

‘Ah. Nederlander? Goedemorgen. Ik ben zo klaar, hoor.’

‘Doe maar rustig aan. Op vakantie hebben we nooit haast.’

‘Precies! Hoe lang zijn jullie al hier?’

‘Sinds woensdag. Toen spetterde het een beetje, maar eigenlijk is het vanaf donderdag droog.’

‘En wanneer zit het er voor jullie weer op?’

‘We hebben nog  twee weken, dus…’

‘Oh, lekker hoor. Welke regio zijn jullie dan?’

‘Midden.’

‘Gaan jullie nog naar een andere camping?’

‘Ja, we gaan naar le Bassy et Adrién, da’s een kleine camping, en dan nog even naar la Mamalou de Pipo. Daar komen we al jaren.’

Enzovoort, enzoverder.

De reden dat mensen dit soort gesprekken voeren, is omdat ze willen aantonen: we kennen elkaar nog niet, maar we vormen geen bedreiging voor elkaar. We zijn hetzelfde. 

Maar het maakt het gesprek er niet minder zielloos van.

Als je zo’n gesprek vertaalt naar een verhaal, krijg je dus ongeveer dít:

Marieke deed de deur van haar caravan open, en snoof de heerlijke lucht van de Provence naar binnen. Dit was voor haar vakantie! En dat nog twee weken, omdat ze in het midden van het land woonde. Ze besefte dat ze maar bofte met haar leven. Toen ze het teiltje zag met de vieze borden van gisteren mopperde ze niet eens, zoals thuis, als iets niet aan kant was. Ze liep met het teiltje naar de afwasruimte, waar al iemand stond. ‘Geen probleem,’ dacht Marieke. ‘Op vakantie hebben we nooit haast. En misschien is het wel een heel aardig iemand.’ En ja hoor, toen ze in gesprek raakte met de vrouw die Beppie heette bleek ze niet alleen heel aardig te zijn. Er waren ook een heleboel raakvlakken! ‘Soms klagen mensen erover als ze in Frankrijk veel Nederlanders zien op een camping,’ dacht Marieke bij zichzelf. ‘Maar ik vind het stiekem toch heel gezellig!’

Dit is tamelijk slaapverwekkend.

Zet je ziel dus open als je schrijft. En als je op de camping gaat afwassen, dan sluit je hem gewoon weer. Anders krijg je dit:

‘Hè, Gódverdomme!’

‘Oh. Pardon?’

‘U kan er niets aan doen. Maar ik wilde afwassen. En nu….’

‘Ik ben zo klaar hoor. Ik kan zelfs wat ruimte…’

‘Nee…nee…doet u geen moeite voor mij.’

‘Het is geen moeite, mevrouw.’

‘U gaat ruimte maken omdat ik zo uit mijn slof schoot. Omdat u bang voor me bent.’

‘Ach. Ik schiet ook wel eens uit mijn slof hoor. Zelfs op vakantie.’

‘Nou, ik schiet uit mijn slof, júist op vakantie.’

‘Oh. Maar vakantie is toch om….’

‘Mevrouw….’

‘Zeg toch Beppie.’

‘Beppie, vakantie drukt mij alleen maar met de neus op de feiten. Dat het leven een grote grap is. Het gaat erom hoe je je tijd vult tussen je nest uitkomen en hoe je er weer inrolt. En hier doen we dat door metalen ballen op grind te donderen, met gazen netjes een veertje heen en weer te klooien, en iedere avond per persoon een fles rode vloeistof achterover te klokken.’

‘Aha je…hoe heet je…’

‘Ik heet Marieke, Beppie. Aangenaam.’

‘Werk geeft jou meer betekenis?’

‘Dat is het nou juist, Bep. Zié het nou!! Ze verwachten dat we ons werk gaan zien als inhoudsvol. Als levensdoel. Zodat we nog harder gaan werken. Maar uiteindelijk is het allemaal net zo stompzinnig als met metalen ballen gooien!’

‘Wat doe je, Marieke?’

‘Ik sta te wachten tot ik die klotevaat kan afwassen.’

‘Ik bedoel…voor werk?’

‘Lieve Beppie, wat maakt dat nou uit wat voor werk ik doe? Snap je me nog steeds niet? Of ik nou juf, politie agente of hoer ben…het heeft geen zin. Geen enkele zin.’

‘Jeetje, Marieke. Meid, ik schrik van je. Ga anders even rustig zitten, dan was ik voor je af, breng ik alles langs, en dan nemen we koffie.’

‘Ik heb meer zin in een borrel, Bep. Mag dat ook?’

‘Maar natuurlijk. Het is vakantie, meid.’

‘Fijn. Dank je. Je bent een lieve vrouw.’

‘Hoe lang heb je nog?’

‘Oh..nog twee weken.’

‘Welke regio zijn jullie?’

‘Midden.’

‘Heerlijk hoor. Gaan jullie nog meer campings doen?’

‘Ja, we gaan nog naar le Pierre Pirate, dat is een kleine camping maar met een leuke kinderspeeltuin, en dan nog een paar dagen naar Samson et Gert. Een heel leuk terrein van een homostel. Daar komen we al jaren.’

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Kinderachtig
201
Lezen?
Column
Statler en Waldorf
186
Lezen?
55 woordenverhaal
Zaterdagmorgen
168
Lezen?