Skip to main content
Het blijft me vreemde blikken opleveren wanneer mensen vernemen dat ik gedichten schrijf. Alsof ik een of andere ziekte heb waar ik nooit meer vanaf kom. Van schrijven zal ik inderdaad nooit meer afkomen en dat wil ik ook niet. Of ik altijd gedichten zal blijven schrijven, weet ik niet. Tot voor een paar jaar had ik nog geen enkel gedicht geschreven, tegenwoordig schrijf ik niet veel anders.

Al is het dus niet evident. Poëzie heeft namelijk het imago van stug te zijn, van in een ivoren toren te huizen waar maar een enkeling toegelaten wordt. In de meeste boekhandels moet je bovendien met een loep op zoek naar de ‘afdeling’ poëzie. Meestal blijkt het om een of ander vergeethoekje te gaan, waarin men een paar bundels heeft gepropt. Om van de fronsende wenkbrauwen van de boekhandelaar maar te zwijgen wanneer je vraagt of er niet meer bundels te vinden zijn. De bundels die je dan vindt, in een boekenwinkel of elders, laten zich vaak bijzonder moeizaam lezen. Alsof je niet slim genoeg bent. Vijf keer hetzelfde gedicht lezen, brengt geen soelaas. Je blijft er naar staren alsof je net de bijsluiter van een of ander nieuw medicijn onder ogen kreeg.

Wat is er mis met toegankelijke poëzie, vraag ik me af. Gedichten die je meteen een gevoel van herkenning geven, je bij het nekvel grijpen of je wakker schudden. Gedichten met een groot ‘dat heb ik nou ook!’ gehalte. Die gedichten lijken misschien eenvoudig op het eerste gezicht, toch zitten er nagenoeg altijd meerdere lagen in. Het herlezen onthult telkens een volgende laag. Een nieuwe betekenis, een andere nuance. Hoe meer je het leest, hoe dieper je erin valt tot het gedicht je helemaal omarmt. Dat is voor mij persoonlijk het allermooiste aan poëzie: de gelaagdheid waarin je kan tuimelen, op voorwaarde dat het gedicht je toelaat vanaf het eerste ogenblik. Je verwacht van een boek toch ook dat het meteen duidelijk is? Het verhaal kan uiteraard even op zich laten wachten, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer de eerste pagina van een roman je helemaal niet aanspreekt je niet geneigd bent om de rest van het boek te lezen. Je wilt meteen welkom geheten worden: “Kijk, ik ben een verhaal (of een gedicht) dat je helemaal kan meeslepen. Kom binnen, nestel je tussen mijn woorden en vlij je onder mijn zinnen.”

Ik durf wedden dat mochten er veel meer dergelijke dichtbundels uitgegeven en te koop aangeboden worden, de mensen hun terughoudendheid tegenover poëzie opzij zouden schuiven. Het zou een warm onthaal langs beide kanten van de dichtbundel worden.


ellen lanckman