Je boek in de bibliotheek
Je boek in de bibliotheek? Dan moet je bij NBD/Biblion zijn.
Biblion is een samenwerkingsverband van Nederlandse openbare bibliotheken, uitgevers en boekhandelaren. Biblion selecteert, recenseert en beschrijft nieuwe boektitels en verzorgt het uitleenklaar leveren van boeken aan de bibliotheek.
Het belangrijkste voor jou is de zogenaamde aanschafinformaties die deze organisatie verzorgt, beter bekend als recensies. Op basis van deze informatie beslissen bibliotheken namelijk of ze het boek in hun collectie op willen nemen.
Niet ieder boek wordt voor een recensie geselecteerd. Het ligt aan de doelgroep en in welke categorie je boek valt of het door de screening komt. Ook de kwaliteit van het boek vormt een belangrijk selectiecriterium.
Recensie-exemplaren toesturen
Om kans te maken op een recensie, dien je kosteloos twee recensie-exemplaren te sturen naar NBD Bibion, plus een begeleidende tekst waarin de winkelprijs, boekhandelskorting en je adresgegevens vermeld staan. Een voorbeeldbrief kun je downloaden via de site van NBD Biblion.
De recensie-exemplaren worden niet geretourneerd, ook als je boek niet voor een recensie is geselecteerd.
Je kunt desgewenst ook recensie-exemplaren via CB opsturen. Ga daarvoor naar onze webshop.
Biblion procedure
Na ontvangst van de boeken, vindt er een eerste beoordeling plaats of er überhaupt een recensie komt. Komt het door de selectie dan wordt het boek gerecenseerd. Dit kan lang duren, tot wel 3 maanden. Daarna ontvangen alle bibliotheken de tekst, waarna iedere bibliotheek besluit om het boek wel of niet aan te schaffen. Zij geven hun bestelling door aan Biblion en Biblion plaatst de totale bestelling bij de uitgever.
Wanneer je boek niet door de selectie komt, stuurt Biblion je een brief. Dit is een standaard afwijzing (te weinig belangstelling verwacht van de gemiddelde openbare bibliotheek).
Wat als je boek wordt geselecteerd
In dat geval kun je een bestelling van Biblion verwachten. Het aantal bestelde boeken varieert van 5 tot wel 200, afhankelijk van het aantal orders die Biblion van bibliotheken binnenkrijgt. Na ontvangst van de bestelling, levert Biblion de boeken vervolgens in een uitleenklare versie aan ze uit.
Bestellingen van Biblion gelden als verkoop. Als boekhandel voor bibliotheken krijgen ze boekhandelskorting.
- Als je zelf recensie-exemplaren naar Biblion verstuurd hebt:
- De bestelling komt binnen op het mailadres dat je aan ze hebt doorgegeven en je stuurt het gevraagde aantal naar ze toe.
Als je boek op voorraad ligt bij CB, kun je er ook voor kiezen de boeken via CB te versturen. Omdat het als verkoop geldt, zijn daar geen kosten aan verbonden. - De hoogte van de boekhandelskorting is wat je met het versturen van de boeken opgegeven hebt.
- De bestelling komt binnen op het mailadres dat je aan ze hebt doorgegeven en je stuurt het gevraagde aantal naar ze toe.
- Als de recensie-exemplaren via CB zijn verstuurd:
- De bestelling komt binnen bij CB en de boeken worden door CB vanuit voorraad of via POD aan Biblion geleverd.
- De hoogte van de boekhandelskorting is afhankelijk van de boeksoort die je voor je boek gekozen hebt. Bij een A-boek is de korting hetzelfde als bij een 'normale' verkoop: 42%. Bij een O-boek geldt voor Biblion een afwijkende kortingsafspraak van 38%.
Wat als je boek niet wordt geselecteerd
Dan is er nog geen man overboord. De recensies van Biblion worden door bibliotheken gebruikt om snel een keuze voor hun collectie te maken, maar ze zijn er niet van afhankelijk. Iedere bibliotheek heeft een eigen inkoopbeleid en kan dus jouw boek bestellen. Je kunt ze aanschrijven of bezoeken met de vraag of ze jouw boek in hun collectie op willen nemen. Vooral de bibliotheken in de eigen regio zijn daar vaak graag toe bereid.
Bibliotheken in België
België kent voor bibliotheken geen overkoepelende orgaan zoals Nederland. Iedere bibliotheek koopt zelf in. Via https://bibliotheek.be/ kun je de adressen van bibliotheken opzoeken zodat je ze aan kunt schrijven of persoonlijk langs kunt gaan.
Leenrechtvergoeding
Is je boek in de collectie van bibliotheken opgenomen, dan heb je voor iedere uitlening recht op leenrechtvergoeding. Deze vergoeding gaat NIET via CB, maar wordt bij bibliotheken geïncasseerd door Stichting Leenrecht.
Via verschillende verdeelorganisaties wordt het vervolgens aan de rechthebbenden uitgekeerd:
- Voor auteurs: Stichting Lira
Je kunt jezelf aanmelden voor de leenrechtvergoedingen via de website van Lira. De aansluiting is gratis. - Voor uitgever: Stichting Pro
De stichting keert leenrechtvergoedingen automatisch uit, daar hoef je niets voor te doen
Wanneer je boeken uitgeeft in eigen beheer, ontvang je dus leenrechtvergoedingen van beide partijen.
Aanverwante artikelen