Skip to main content

EAN-barcode voor een boek is noodzakelijk

Een ISBN is een uniek nummer voor je boek

Door het registreren van een ISBN zorg je dat alle informatie over je boek bij elkaar blijft: van titel, auteur, verschijningsdatum tot cover en flaptekst. Al deze informatie komt daardoor beschikbaar voor bv boekhandels, webshops en bibliotheken. Daarmee kunnen zij je boek snel en gemakkelijk vinden. Is je boek via CB beschikbaar dan kunnen 2500 boekverkopers je boek direct bestellen. Kortom, een ISBN maakt je uitgave uniek, herkenbaar en vindbaar. Zo krijgt jouw uitgave de aandacht die het verdient.

ISBN omzetten naar barcode

Ieder boek, dat je wilt verkopen via een boekwinkel, moet dus voorzien zijn van een ISBN. Het ISBN kan worden omgezet in een wereldwijd leesbare barcode. Boekverkopers scannen deze code bij het afrekenen en de barcode wordt gebruikt in de logistiek. Dat is efficiënt voor een boekwinkel en bij het CB is het zelfs verplicht. Voor uitgebreide informatie over het gebruik van deze code in de boekenbranche zie www.scanology.nl of www.gs1.nl (voorheen EAN Nederland). Dus als je serieus aan de slag wilt met je eigen boek zorg dan dat er een barcode op je boek staat. Dat is niet moeilijk. Ga naar de volgende website:
http://www.terryburton.co.uk/barcodewriter/generator/

  • En kies voor EAN 13 (niet composite).
  • Bij Contents vul je het ISBN van je boek (zonder streepjes) in. De overige velden hoef je niet in te vullen.

Deze website genereert automatisch online een barcode, die je kunt opslaan als EPS. In dat formaat kunnen vormgevers er alle kanten mee op voor de omslag van het boek.

Het verdient aanbeveling om de barcode rechtsonder op het boek te plaatsen en niet te veel te verkleinen.

De afmeting van een barcode is nauwkeurig gespecificeerd. Als uitgangspunt gelden de afmetingen van het nominale symbool (= vergrotingsfactor 100%), zoals in het onderstaande overzicht is weergegeven. Let op: deze maten zijn inclusief de leesbare cijfers aan de onderzijde en de lichte zone links en rechts van het symbool!
Theoretisch mag je het nominale symbool tot 80% verkleinen en tot 200% vergroten. Dit worden ook wel de minimale en maximale vergrotingsfactor genoemd. Deze vergrotingsfactoren gelden voor alle afmetingen van de barcode. Bij een vergrotingsfactor van 110% vermenigvuldigt u dus zowel de breedte, de hoogte van de strepen als de afmetingen van de lichte zones en de leesbare cijfers met 1,1.
Dit betekent niet dat elke grootte tussen 80% en 200% automatisch een goede kwaliteit van het symbool oplevert. De minimale toegestane grootte wordt bepaald door de nauwkeurigheid van de te gebruiken drukmethode.

Plaats barcode op het boek

De plaats van het EAN-symbool op het boek beïnvloedt de effectiviteit waarmee het symbool gescand kan worden. De plaats is daarom zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Het symbool dient bij voorkeur rechtsonder op de achterkant van het boek te worden geplaatst. Laat de streepjes bij voorkeur evenwijdig lopen aan de drukrichting en niet dwars er op. Voorkom dat het symbool wordt beschadigd door vouwen, kreuken of naden en zorg voor een minimale afstand van 5 mm tot hoeken en randen. Barcodebestanden digitaal opslaan Sla barcodes altijd op als EPS vectorbestand. Daarmee voorkomt u dat een goede barcode tijdens het ontwerp of later tijdens het productieproces door een ongewenste bewerking vervormd of vervaagt.