Skip to main content

Het nut van kritiek

kritiek

Commentaar op je schrijfwerk

Positief commentaar op je hersenspinsels ontvangen vindt iedereen geweldig. Je schrijft immers ook om gelezen te worden en waardering te krijgen? Maar hoe zit het met negatieve kritiek krijgen? Kun je daar tegen?

Je hebt een fantastisch idee voor een verhaal en begint te schrijven

Het verhaal groeit onder je handen. Teruglezend besluit je te schrappen en te herschrijven. Minder is meer, luidt het credo. De niet zo geslaagde zinnen vervang je door betere exemplaren. En opnieuw lees je na wat je geschreven hebt. Van voren naar achteren en in omgekeerde volgorde. Pas als je helemaal tevreden bent over het eindresultaat, publiceer je, wat je met de wereld wilt delen.

Natuurlijk hoop je op fantastische reacties. Dan valt het behoorlijk tegen, als anderen jouw verhaal niet prettig leesbaar vinden. Als er aanmerkingen komen op je schrijfstijl, fouten die je onbewust gemaakt hebt, het verhaal als geheel. Maar wacht nog even, voordat je de pen aan de wilgen hangt!

Besef dat geen commentaar krijgen veel erger is, want dan wekt wat je geschreven hebt, blijkbaar geen interesse. Kritiek, in welke vorm dan ook, is aandacht. En in plaats van negatieve kritiek als iets akeligs te zien, kun je het ook beschouwen als een cadeautje. Een manier om beter te worden, je pen te scherpen. Schrijven leer je door te schrijven en niet door naar een leeg vel te staren en je af te vragen of je het zou kunnen. Door te luisteren naar kritiek, neemt de kwaliteit van je schrijfwerk toe. Laat je verhalen daarom lezen door anderen en neem hun commentaar serieus. Je wordt er een betere schrijver van!

© Christien Romp