Skip to main content

E-boeken

jouwboekalseboekEen e-book is de digitale versie van je boek wat op een e-reader, computer, tablet of smartphone kan worden gelezen.

E-books worden steeds populairder vanwege hun voordelen. Ze nemen geen ruimte in en verzamelen geen stof.  Je kunt op vakantie of bij reizen honderden boeken meenemen voor het gewicht van een tablet, smartphone of e-reader. E-books zijn over het algemeen ook goedkoper dan gedrukte boeken.
Elk jaar groeit de omzet van e-books en daarin liggen kansen voor jou als auteur en/of uitgever. Je hebt lagere productiekosten en je hoeft niet te investeren in een oplage, want de drukker kun je overslaan. De bomen op onze planeet zijn je dankbaar. Verder geldt de Wet op de vaste boekenprijs niet voor een e-book, wat betekent dat je speelruimte hebt wat prijs betreft.

Hoe komt je e-book bij de boekhandel?

Door je e-book via CB te laten distribueren kan het door de bibliotheek worden uitgeleend, opgenomen in een abonnement zoals Kobo en Storytel of verkocht via websites als Bol.com.
Bij distributie via CB dien je het bronbestand aan te leveren als ePub of als PDF.

PDF

  • Wanneer je een document omzet naar PDF, is het in feite al een e-book. Voor het lezen van een PDF heb je Adobe Acrobat nodig, maar ook e-readers, tablets en smartphones kunnen ermee overweg.
    Bij PDF ligt de opmaak vast. Het formaat en de lay-out blijven hetzelfde, het maakt niet uit op welk leesapparaat je het bekijkt. Dat is ook direct het nadeel. De PDF wordt per pagina weergegeven, wat het lezen op een e-reader, tablet of smartphone haast onmogelijk maakt. Lezers moeten inzoomen en scrollen om het boek goed te kunnen lezen, want niet de tekst, maar de pagina past zich aan de grootte van het leesscherm aan. Dit maakt een PDF minder geschikt als e-book.
  • E-Pub
    ePub is het standaard bestandsformaat voor e-books, omdat het op vrijwel alle readers, tablets en smartphones te lezen is. De bestandsgrootte is vele malen kleiner dan die van een PDF en de tekst past zich automatisch aan de grootte van het scherm aan. Bij veel leesapparaten is het zelfs mogelijk om het lettertype te vergroten, te verkleinen of zelfs te veranderen.
    CB ondersteunt twee versies:
    • ePub2
      Bedoeld voor tekst en soms een afbeelding waarbij de vormgeving geen grote rol speelt. Zeer geschikt voor romans, maar niet geschikt voor prentenboeken en (studie) boeken met grafische weergaven.
    • ePub3
      Heeft een vaste layout. Wanneer eisen aan de vormgeving gesteld worden en voor interactieve mogelijkheden. Kan enkel door moderne e-readers gelezen worden. Om deze reden bieden een aantal, grote e-bookretailers van CB zoals Libris geen e-books in ePub3-formaat op hun platforms aan.

Bescherming auteursrecht bij e-books

Net als bij gedrukte boeken, zijn e-bookw auteursrechtelijk beschermd. Het auteursrecht is het exclusieve recht van de maker van een werk om zijn werk openbaar te maken en te verveelvoudigen.
Bij gedrukte boeken geldt de zogenaamde uitputtingsregel. Dit houdt in dat het auteursrecht vervalt zodra een boek verkocht is en daarna door iedereen (in ongewijzigde vorm) doorverkocht of - gegeven mag worden. De uitputtingsregel geldt echter niet voor e-books, omdat er oneindig veel kopiën van te maken zijn die niet van nieuw zijn te onderscheiden. Ook het doorsturen van een e-book aan een familielid of een vriend is inbreuk op het auteursrecht en is dus niet toegestaan. Wat dat betreft heb je als koper van een e-boek minder recht dan wanneer je een gedrukt boek koopt.

Kopieerbeveiling

 Bij distributie via CB, heb je keuze uit twee soorten beveiligingen om het kopiëren van e-books tegen te gaan.

  •  Adobe DRM
    Voor het lezen van e-books beveiligd met Adobe DRM heb je een Adobe ID en de app Adobe Digital Editions (ADE) nodig. Het aanmaken van een Adobe ID is gratis.
    Bij de aankoop van een e-book beveiligd met Adobe DRM, maar ook als je een e-book leent uit de bibliotheek, krijg je een licentie waarmee je het e-book met je Adobe ID aan EDA toe moet  voegen. Uitzondering zijn Kobo e-readers of Kobo lees-apps. Deze kunnen de meeste met Adobe DRM beveiligde boeken automatisch downloaden en openen vanuit de Kobo Shop. E-books kunnen met de Adobe ID maar op een beperkt aantal apparaten gelezen worden.
    Vanwege deze beperkingen wordt Adobe DRM als zeer gebruiksonvriendelijk gezien en niet toekomstbestendig.
  • Watermerk
    Het e-book kan zonder enige beperking op meerdere apparaten gelezen worden. De beveiliging bestaat uit zichtbare en onzichtbare gegevens over de koper, die bij verkoop via een retailer in het e-book wordt opgenomen. Het is vrijwel onmogelijk om alle kenmerken uit het e-book te verwijderen. Wanneer een e-book getraceerd wordt als illegale download, kan met deze gegevens de koper worden achterhaald.