Schrijvers - informatie

Informatie door, voor en over schrijvers. Van schrijftips tot praktische zaken waar je als schrijver mee te maken krijgt. Zelf wat te melden voor deze rubriek? We stellen lezenswaardige informatie erg op prijs.
Een verhaal kan nog zo origineel, spannend en meeslepend geschreven zijn, als het als een massief grijs blok tekst op de pagina staat is de lol van het lezen er gauw af. Als lezer hebben we behoefte aan een rustig en prettig tekstbeeld met op z’n tijd een adempauze. Als redactie trouwens ook. Wil je dat jouw manuscript ‘lekker wegleest’ (toch een voorwaarde om je verhaal onder de aandacht te krijgen) dan is een adequate indeling in alinea’s onontbeerlijk.

Stepping stones
Een alinea is de kleinste verzameling zinnen die inhoudelijk bij elkaar hoort. Ze zijn te herkennen aan een inspringing of witregel aan het begin en een harde return aan het eind van de tekst. Alinea’s zijn de ‘stepping stones’ van je verhaal. Ze stuwen de gebeurtenissen voort, verschaffen duidelijkheid over wie er aan het woord is en vormen een bruggetje naar de volgende stap in het verhaal. Zonder alineastructuur leest je verhaal als een nerveus, opgejaagd relaas en dat vraagt veel geduld, concentratie en uithoudingsvermogen van de lezer.

Stijlmiddel
De Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard (1931-1989) liet een alinea-indeling expres achterwege. Zijn romans zijn één lange alinea. Als stijlmiddel past het bij de ellenlange tirades van zijn personages, want juist door het ontbreken van structuur en adempauzes word je als lezer meegesleurd in de koortsachtige gedachtestroom van de hoofdpersoon. Een witregel in de tekst zou die hypnose juist verbreken. Maar wat de meester vermag, is daarom nog niet voor iedereen (of iedere tekst) weggelegd. Als je geen hypnotiserende tirades in je verhaal hebt en je de lezer niet al na een paar pagina’s oogrollend wil laten afhaken, voeg dan toch maar liever wat ‘rustmomenten’ toe aan je tekst.

TiPToP je tekst
Anders dan voor zakelijke en informatieve teksten zijn er voor proza geen strikte regels voor plaats en lengte van een alinea. Meestal voegt de auteur gevoelsmatig witregels toe. Twijfel je aan de intuïtieve alinea-indeling van jouw verhaal, bijvoorbeeld omdat er naar jouw smaak toch nog teveel grijs of juist teveel wit op een pagina staat, dan biedt de Engelse TiPToP methode misschien houvast:

TiPToP = nieuwe tijd (Ti), plaats (P), onderwerp, topic (To) en persoon (P) = nieuwe alinea

Anders gezegd: wissel je in je verhaal van tijd, plaats, (deel)onderwerp of persoon, begin dan met een nieuwe alinea.

Je tekst voorleggen aan een tekstbureau of een andere professionele lezer kan natuurlijk ook. Geef dan wel aan dat je specifiek naar de verhaalstructuur en de indeling van je tekst wil laten kijken.
 
{{jlexhelpful name="Nuttig" key="6236" section_id="1" }}

RATING

5.0

STEMMEN

3

HITS

4645

Nuttig artikel?

Is dit artikel nuttig voor jou?

  Graag je stem. (5 = erg nuttig, 1=niet nuttig, etc.)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE