Skip to main content

Pseudoniem of juist niet?

pseudoniem2

Voordelen en nadelen van een pseudoniem

Klinkt je naam niet zo mooi, vind je hem te alledaags, te onopvallend of – dat kan natuurlijk ook - gewoon lelijk? Je zou kunnen overwegen om een schuilnaam (schrijvers geven de voorkeur aan de benaming ‘pseudoniem’ of ‘nom de plume’) te gebruiken

Een naam die je zelf mag kiezen en die beter bij jou of jouw schrijfstijl past, dan de naam die je bij je geboorte kreeg. Onvrede met je eigennaam hoeft echter niet de enige reden te zijn, om een pseudoniem te gebruiken.

Veiligheid

Als de verhalen die je schrijft erg persoonlijk van aard zijn, kun je de behoefte hebben om je eigen privacy en die van degenen, over wie je schrijft, te beschermen. Zonder jezelf of mensen uit je omgeving te schaden, kun je onder een pseudoniem zonder zorgen je hart luchten. Misschien durf je zelfs meer. Verbaal de vloer aanvegen met een ander, kan soms heerlijk zijn, zeker als je weet dat diegene je niet persoonlijk kan komen ‘bedanken’.

Bedenk wel van tevoren hoe anoniem je wilt zijn en blijven. De verleiding kan groot zijn om links en rechts te laten vallen dat jij degene bent die schuil gaat achter een bepaald pseudoniem. Dan bestaat de kans dat jouw pseudoniem na verloop van tijd nog slechts schijnveiligheid biedt.

 Keuzevrijheid

Onlangs werd ons de vraag gesteld, of je zomaar iedere willekeurige naam als pseudoniem mag gebruiken. Het antwoord daarop is, met enige kanttekeningen: ja. Het spreekt voor zich, dat je niet het pseudoniem van een andere schrijver of een andere bekende persoon mag kiezen. De eigennaam van iemand anders mag je evenmin gebruiken. Verder is het raadzaam om een naam te kiezen die geen aanstoot geeft, omdat je dit pseudoniem dan niet kunt registeren.

 Registratie

Het is niet verplicht om je schuilnaam te laten registreren. Mocht je hier toch voor kiezen, dan zijn er talloze merkenbureaus te vinden, waar je jouw pseudoniem kunt registreren. De kosten van deze registratie verschillen per bureau, maar zijn over het algemeen aan de hoge kant. Registratie heeft als voordeel, dat jouw pseudoniem een merk wordt, dat vanaf dat moment niet meer voor commerciële doeleinden door anderen gebruikt kan worden.

 Wel of niet

Publiceren onder een pseudoniem heeft dus voor- en nadelen. Je kunt er ook voor kiezen om onder je eigennaam te schrijven en, alleen als de situatie of het verhaal erom vraagt, een pseudoniem te gebruiken. De keuze is geheel aan jou!

© Christien Romp / Schrijverspunt