Skip to main content

Commissariaat voor de Media: De wet op de vaste boekenprijs

In Nederland geldt de wet op de vaste boekenprijs. Deze wet bepaalt dat een boek overal voor dezelfde prijs verkocht moet worden, ongeacht of het boek bij de boekhandel, de supermarkt of via internet gekocht wordt. Ook je boekpresentatie valt eronder. De wet verbiedt dat jij je boek dan met korting verkoopt.

Door de vaste boekenprijs hebben uitgevers de ruimte om ook minder winstgevende boeken uit te geven. De marge voor de boekhandel is immers gewaarborgd. Daardoor kunnen uitgevers het aanbod breed houden en zo ook minder bekende auteurs en boeken bij het publiek onder de aandacht brengen en het geeft de boekhandel de mogelijkheid om een breed assortiment te voeren.

 Het Commissariaat voor de Media (CvdM) controleert namens de Rijksoverheid of verkopers zich houden aan de Wet op de vaste boekenprijs. Uitgevers of auteurs die uitgeven in eigen beheer zijn volgens dezelfde wet verplicht om nieuwe publicaties en nieuwe prijzen ten minste een week voor de ingangsdatum bij CvdM te melden. Bij niet naleving van de wet kan je een boete worden opgelegd. Het is dus raadzaam je aan de regels te houden.

Welke boeken vallen onder de wet?

De Wet op de vaste boekenprijs is van toepassing op alle boeken in de Nederlandse en Friese taal en voor Nederlandstalige boeken die uit het buitenland worden geïmporteerd. Dus ook boeken die in eigen beheer worden uitgegeven en/of via Printing on demand worden gedrukt, vallen onder de wet.
Schoolboeken zijn uitgezonderd van de vaste boekenprijs, evenals tweedehands boeken.

Kortingsafspraken

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk (tijdelijk) korting te geven:

  • Bij gelijktijdige verkoop van meerdere exemplaren van je boek aan een eindgebruiker. Een eindgebruiker is iemand die het boek voor eigen gebruik afneemt, dus de korting mag niet gegeven worden aan een boekhandel.
    Bij afname van 10 tot en met 29 stuks mag je maximaal 5% korting geven, bij afname van 30 tot en met 99 stuks maximaal 10% en bij afname van 100 exemplaren of meer mag je zelf bepalen hoeveel korting je geeft
  • Tijdelijke actieprijs
    Je mag maximaal één keer per jaar een tijdelijke actieprijs instellen voor maximaal drie maanden. Een actieprijs mag niet eerder dan twaalf maanden na de ingangsdatum van de vorige actieprijs ingaan.
  • als je een combinatieprijs instelt voor je boek en een aanverwant artikel
    Als je jouw boek samen met een ander boek, een e-book etc verkoopt.
    Een combinatieprijs geldt maximaal zes maanden en kan ook tegelijkertijd met een actieprijs van kracht zijn.

Hoe lang geldt de vaste boekenprijs?

Na een half jaar mag een uitgever of auteur de prijs van een boek aanpassen en na een jaar mag de vaste prijs opgeheven worden.

Registreren boekenprijs

De boekenprijs dient geregistreerd te worden via de website van het CvdM, Voor auteurs van Schrijverspunt Uitgeverij leggen wij dit automatisch vast, maar niet voor imprints van Schrijverspunt Clusteruitgeverij. We raden je aan om bij CvdM een eigen account aan te vragen, zodat je zelf controle houdt.

*Op het registratieformulier wordt om een KvK-nummer gevraagd, maar dit is niet altijd verplicht. Als de Kamer van Koophandel van mening is dat je niet inschrijvingsplichtig bent, bijvoorbeeld omdat je je boek meer hobbymatig uitgeeft, kun je dat aangeven op het formulier.

Wijziging boekenprijs

Geef je in eigen beheer uit via CB? Het CvdM is een onafhankelijk orgaan. Zij registreren de boekenprijs enkel ter handhaving van de Wet op de Boekenprijs en hebben geen enkele connectie met CB. De prijzen (of kortingsafspraken) die je bij CvdM ingeeft, worden dus niet automatisch overgenomen door CB en zie je derhalve niet terug bij de boekhandel.
Als imprint van Schrijverspunt Clusteruitgverij dien je prijswijzigingen (of kortingsafspraken) bij zowel CvdM als bij ons te melden. Wij zorgen er dan voor dat de prijs bij CB aangepast wordt zodat alle (online) boekhandels ervan op de hoogte zijn.