Wat is ISBN en waarom heb je het nodig
Kortom, een ISBN maakt je publicatie uniek, vindbaar en bestelbaar.
Waarom een ISBN?
In het ISBN wordt alle gegevens van een publicatie vastgelegd: de titel, reeksnaam, auteur, prijs, verschijningsvorm etc. Ook verschijningsdatum, afbeelding van de cover en flaptekst worden in het ISBN opgenomen. Zo blijft alle informatie bij elkaar.
Bureau ISBN
CB beheert het ISBN-register door middel van Bureau ISBN, de instantie die in het Nederlands taalgebied (Nederland en Vlaanderen) verantwoordelijk is voor de bibliografische registratie van alle titels met een ISBN.
EAN-barcode
Distribueer je jouw boek via CB? Dan is het verplicht van het ISBN een EAN-barcode te (laten) maken die op de achterzijde van het boek geplaatst dient te worden, bij voorkeur rechtsonder. Zo voorkom je dat de barcode beschadigd raakt door vouwen, kreuken of naden.
Een EAN-barcode is een streepjescode van het ISBN. Hiermee kan het boek door CB, boekhandels en bibliotheken snel herkend worden bij het te scannen.
Opbouw ISBN
Het ISBN bestaat uit dertien cijfers, opgebouwd uit vijf opeenvolgende groepen:
- Prefix: begint altijd met 978 of 979 en geeft aan dat het product een boek is
- Registratiegroep: geven het land van publicatie aan, 90 is Nederland en 94 is Nederlandstalig België
- Uitgeversaanduiding: Identificeert de uitgever van de publicatie
- Titelaanduiding: identificeert de specifieke titel die aan het specifieke ISBN is gekoppeld
- Controlecijfer: voorkomt of corrigeert fouten in het ISBN
Hoe vraag je een ISBN aan?
Het aanvragen van een ISBN is een onmisbaar onderdeel van het uitgeven in eigen beheer. Heb je maar één ISBN nodig, vraag het dan tegen een zeer voordelige prijs aan via Schrijverspunt. Je ontvangt tegen meersprijs de EAN-barcode. Je vind het product in onze webshop.
Iedereen kan bij ons een ISBN aanvragen, je hoeft geen imprint te zijn van Schrijverspunt Clusteruitgeverij.
Door via Schrijverspunt een ISBN aan te vragen, maak je gebruik van onze uitgeversaanduiding. Dat gebeurt onder je eigen, zelfgekozen imprintnaam. Een imprint is de uitgevernaam die voorkomt in of op de publicatie en als zijnde de uitgever bij het product op websites vermeld staat.
Ben je een (kleine) uitgever, wil je een eigen ISBN-reeks en je woont in Nederland? Dan vraag je deze aan via www.ISBN.nl. Is het de eerste keer dat je een ISBN-reeks aanvraagt, dan dien je je eerst te registeren als uitgever. Voor (kleine) uitgevers die in België wonen, gaat de registratie als uitgever en aanvraag van een ISBN-reeks via Boekenbank. Het bureau ISBN werkt met hen samen.
Iedere verschijningsvorm krijgt/heeft een eigen ISBN. Geef jij jouw boek uit als paperback maar ook als hardcover, dan krijgen deze twee versies ieder een eigen ISBN. Hetzelfde geldt als je van je boek een e-book of een luisterboek maakt of bij een herdruk, als het aantal pagina's of andere kenmerken van het ISBN is gewijzigd ten opzichte van de vorige editie.
TitelBank
Titelbank is een applicatie ontwikkeld door CB, waarin alle in Nederland en Vlaanderen uitgegeven titels met een ISBN zijn opgenomen. De informatie is voor iedereen vrij toegankelijk. Ook titels die niet meer leverbaar zijn blijven zichtbaar in deze online tool.
Enkele aandachtspunten
- Een ISBN regelt géén auteursrechten
- Met het registreren van een ISBN wordt de titel niet exclusief geclaimd
- Een ISBN legt niet de boekenprijs vast volgens de Wet op de vaste boekenprijs.