Skip to main content

Zelf een boek gaan schrijven?

Wel eens van plan geweest om een boek te gaan schrijven? Het is niet zo gemakkelijk als het lijkt, gebruik daarom deze tips bij het maken van jouw verhaal.

Stappen

Bepaal op welke manier je gaat schrijven. Je kunt het doen met pen en papier of op de computer. Beide manieren hebben voor- en nadelen, dus zoek uit welke van de twee voor jou het beste werkt.

Een grote fout die veel beginnende schrijvers maken: gelijk beginnen zonder een goed plan. Als je in het wilde weg gaat opschrijven wat je op het moment in gedachten hebt, zul je zien dat je vast loopt met je verhaal.

Voordat je gaat beginnen, moet je eerst weten wat voor soort verhaal je wilt gaan schrijven. Hou je van fantasy-boeken? Schrijf dan zelf een fantasy verhaal. Hou je van een spannende thriller? Schrijf dan een thriller.

Bedenk de personages. En niet alleen de naam, de leeftijd en de kleur haar, maar ook alle karaktereigenschappen. Hoe kijkt hij/zij tegen bepaalde dingen aan, hoe reageert hij/zij daarop? Het spreekt voor zich dat de hoofdpersoon beter moet worden uitgedacht dan figuranten.

Bedenk de plot van het verhaal. Je moet in grote lijnen weten wat er gaat gebeuren, anders is de kans groot dat het verhaal mislukt. Het bedenken van het verhaal vereist de meeste denktijd, dus haast er niet mee, ook al wil je dolgraag beginnen. Niet alles hoeft in de puntjes te worden uitgedacht; soms komen er ook goede ideeën bij je op tijdens het schrijven.

Als je schrijft, schrijf dan door en lees niet de hele tijd terug wat je geschreven hebt. Verbeteren doe je later.

Iedereen heeft zijn eigen schrijfstijl, maar er zijn een paar dingen waar je wel op moet letten tijdens het schrijven. Beschrijvingen bijvoorbeeld zijn goed, maar maak ze niet te langdradig. Niet alles hoeft tot in de details beschreven te worden. Als je een dialoog schrijft, zorg er dan voor dat hij realistisch is; alsof er zo in het echt ook gesproken zou worden.

Ben je klaar met je verhaal, lees hem dan nog een paar keer nauwkeurig door. Haal de typefouten eruit en denk aan dingen als: storende woordherhalingen, langdradige, onlogische zinnen, etc. Als je toch nog twijfels hebt over bepaalde dingen die je hebt geschreven, verander die dan alsnog; vind je Pietje een mooiere naam voor het jongetje dan Klaasje, is het beter dat dat konijn een cavia wordt, etc.

Laat het verhaal kritisch lezen door andere mensen en vraag wat ze ervan vinden. Neem de kritiek van een ander heel serieus. Als je schrijft kan je blind worden voor fouten. En dingen die voor jou logisch en duidelijk zijn, kunnen voor een ander verwarrend zijn. Maar het is en blijft jouw verhaal, en als je het zo goed vindt dan laat je het zo.

Tips

Heb plezier tijdens het schrijven, dat is het belangrijkste!

Oefening maakt perfectie; blijven oefenen dus!

Je omgeving kan een inspirererende uitwerking hebben. Sommige briljante ideeën komen op de raarste momenten, bijvoorbeeld als je een film zit te kijken.

Als je over jezelf wil schrijven, gebruik dan nooit jouw eigen naam. Er zullen dan mensen gaan afvragen heeft hij/zij het echt meegemaakt of is het maar een saai bedacht verhaal, die gevolgen kan hebben?

Weet voor welke leeftijd je schrijft maak de woorden niet al te moeilijk.

Op het internet zijn veel aanbieders van printing on demand sites. Zeg maar sites waarbij je je eigen boek kunt laten drukken. Je kunt deze gemakkelijk vinden via Google.

Als je niet ervaren bent, kijk eens in de bibliotheek naar boeken die je met schrijven kunnen helpen. bijvoorbeeld: bestsellers -en- zo schrijf je een verdomd goede roman.

Waarschuwingen

Ga niet hard na zitten denken als je aan het schrijven bent. Als je het even niet meer weet, stop er dan mee. Laat het even bezinken. Je hoeft geen deadline te halen.

Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Je hoeft geen tweede 'Harry Potter' te schrijven.

Iedereen heeft zijn eigen schrijfstijl. Ga dus niet proberen net zo te schrijven als jouw favoriete schrijver of schrijfster. Wees uniek.

Fantasy schrijven is leuk, maar wel verdraaid lastig. Je verhaal gaat al snel gelijkenis tonen met the Lord of the Rings, Harry Potter, Eragon, etc. Origineel zijn in dit genre is niet makkelijk, dus weet waar je aan begint.

Als je nog niet ervaren bent, maak het jezelf dan niet al te lastig. Probeer geen gecompliceerd plot in elkaar te draaien, maar hou het wat simpeler. Hoe moeilijker het plot, hoe meer kans er is dat het verhaal vastloopt.

Bron: Wikihow