Voor schrijvers, door schrijvers

Kort verhaal

Kort verhaal
Inzendingen: 987
Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of nog andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Dus geen vervolg! In deze schrijfactiviteit is ook ruimte voor reisverhalen en flitsverhalen.
 
 "Het meest beknopte en sprekend voorbeeld van een flitsverhaal is het verhaal dat Ernest Hemingway schreef.
" Te koop: babyschoenen. Nooit gedragen."
11 september 2020 - Dag van de Scheiding
© Han Maas op .
Aantal hits: 273

Mooi geklede vrouwen wandelen in het zonnetje op hoge hakken wiebelend over het kiezelpad naar de trouwlocatie in het park. Het is de enig overgebleven buitenplaats van de buurt. Champagne en bruidstaart, omdat het zo hoort.

Heel wat huwelijken worden hier gesloten waarvan er volgens de statistieken ook vele weer ondanks mediation zullen worden ontbonden, ver voordat de dood voor een gedwongen scheiding zorgt. Garantiecertificaten in de liefde bestaan niet.

Een kilometer verderop wordt de exodus naar de hemel met God als rechter door de zoveelste stoet voortgezet. Over het kiezelpad lopen stemmig geklede mensen. Een vrouw met een rollator zoekt haar weg na haar door de dood ontbonden huwelijk waar geen mediator aan te pas kwam. Koffie en cake, omdat het zo hoort.

In het park wordt het kersverse bruidspaar gefeliciteerd.

In de aula wordt een kersverse weduwe gecondoleerd.

Het is onherroepelijk, ook al worden de kiezels onzichtbaar door mooi gekleurde herfstbladeren. Maar pas op, glijd niet weg op mistroostige dagen richting een kleurloos kinderfeest en een feest van saamhorigheid, geurloos als kunstbomen.

Als de dennennaalden met de schoonmoeders zijn weggeveegd en de door drank veroorzaakte ruzie is bijgelegd, of de uiteindelijke katalysator is van een echtscheiding die al lang had moeten worden uitgesproken, uitgesteld is vanwege het huis en de kinderen, als een huwelijk vaak is gelijmd maar er altijd breuklijnen zichtbaar zijn gebleven, dit huwelijk dat nooit bestaansrecht had uiteindelijk verzandt in een vechtscheiding, als de buurman weer is opgedroogd en even chagrijnig is als altijd, de januarimaand langer duurt dan andere maanden, er geen winter meer wil komen, als er weer aanslagen worden gepleegd, de verkiezingen op een drama uitlopen, de zomer wat te koud wordt, dan is het enige wapenfeit gewoon doorgaan en zoveel mogelijk genieten tot de dood je van je zelf scheidt.

Zoals negentien jaar geleden. Mensen gingen naar hun werk. Zoals altijd. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar hoe groot is de hoek als vliegtuigen een kantoorgebouw doorboren? In één klap gescheiden van het leven en nabestaanden, die een erfenis kregen zonder keuze om deze te weigeren. Met als enige vraag: waarom?

Heb het leven lief.

Dit artikel delen?

geef een waardering voor: "11 september 2020 - Dag van de Scheiding"

Geschreven door Han Maas . Geplaatst in Kort verhaal.
12.09.20
Feedback:
Herkenbaar, mooi stukje.
Het doet me ook sterk denken aan een alom bekend versje...
'Ga nooit weg zonder te groeten
Ga nooit weg zonder een zoen... etc
Grammatica & Spelling:
Goed
  • Lezenswaardig:
    100%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  • Han Maas 13.09.20
    Dank je, Louisa. En wat leuk dat versje. Toepasselijk.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart

Jouw feedback hier?

Je helpt een andere schrijver met jouw eerlijke, respectvolle feedback en een serieuze waardering voor de schrijfkwaliteit van het artikel. Zie je verbeterpunten? Geef ze dan a.u.b. concreet aan in je commentaar.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !