Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 6294 niet laden

 • images/deelname/kort_verhaal.jpg
  Een kort verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages zijn georganiseerd in een plot van komische, tragische, romantische, satirische of andere aard.  Een kort verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
  Bij een kort verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1000 woorden.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Tekst inzenden:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen zie je een knop om je artikel in te zenden. Door op die knop te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst! Ook vervolgverhalen e.d. zijn niet toegestaan en verwijderen we.
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

  Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

 • Klik op een van de tabs hieronder voor meer informatie!

5 December

Publicatie: 05 december 2020

Weken voor 5 december was Youp al in de ban van Sinterklaas. Trouw werd elke avond naar het Sinterklaasjournaal gekeken. Hoeveel tekeningen had hij al wel niet gemaakt. Soms was het kleine joch ( 4 jaar oud) hevig verontwaardigd als ‘s morgens de tekening, samen met een winter wortel en wat hooi, nog in de schoen zat en Sint niet was geweest.

Eindelijk was het dan zover. Waar overal in het land Sint al weken voor 5 december aankwam, mocht Sint in de oude Hanzestad pas op de dag van zijn verjaardag aankomen. Al vroeg waren ze ’s morgens op de fiets naar de stad gereden en tegen tienen stonden Ilse, Bart en Youp op de Welle te kijken of ze Sint al met de boot aan zagen komen. Het was al een drukte van jewelste. Overal stonden kinderen verkleed als roetveeg Piet samen met hun ouders te wachten op de komst van Sint. Elke keer kwamen er al wel bootjes met roetveeg Pieten voorbij varen, maar van Sint nog geen spoor.

‘Youp, ik denk dat we nog een liedje moeten zingen,’ zei Ilse. Enthousiast begon hij te zingen: Zie ginds komt de stoomboot weer aan.  Ze waren nauwelijks begonnen met zingen of er ontstond rumoer. ‘Ja, ik zie iets in de verte, ’ zei Bart.

‘Pap, ik zie niets jammerde Youp.’ Ilse tilde hem bij Bart op de rug.

Zwarte rookpluimen kwamen uit de schoorsteen van de boot. Eindelijk meerde de boot af. Luid zingend werd Sint ontvangen. Op de kade stonden al een witte schimmel en een aantal Zwarte Pieten te wachten. Het duurde nogal voordat Sint in het zadel zat. Sint was duidelijk de jongste niet meer. Hij kreeg het been maar niet over het paard.

Youp stond al een tijdje te wachten met een tekening in de hand toen Sint langs hen heen kwam. Youp was nooit verlegen maar toen Sint hem wat vroeg, was hij met stomheid geslagen en hield zich krampachtig vast aan de broekspijp van Bart. Pas toen hij een handvol pepernoten kreeg , kwam er aarzelend: ‘Dank je, Sinterklaas, ’  over zijn lippen. Hij was zo zenuwachtig dat hij zelfs vergeten was de tekening aan Sint te geven. Sint was nog geen tien meter bij hen vandaan toen de oude schimmel plotseling schrok en begon te steigeren. Sint viel van het paard. Gelukkig slaagden de pieten erin het paard te kalmeren en kon Sint zijn tocht voortzetten. Youp was helemaal van slag. ‘ Kan Sint nou vanavond wel bij ons komen?’

‘Ik denk het wel,’ zei Ilse. ‘En anders brengt vast een van zijn Pieten wel de kadootjes.’ Opgelucht noemde Youp op wat hij aan Sint had gevraagd.

In de loop van de middag kwamen oma en opa op visite. Ze waren nauwelijks binnen of Youp vertelde wat er ‘s morgens was gebeurd. Een lach verscheen er om oma’s mond. Het duurde Youp die middag allemaal veel te lang voordat Sint kwam. Al een hele tijd had hij voor het raam staan kijken, toen enkele pieten rare capriolen uithalend de straat inkwamen. Hij werd helemaal opgewonden. ‘ Sinterklaas, mama en… . zwarte Piet.’

Opeens gebonk op de deur. ‘Kijk maar wie er is,’  zei Bart. ‘Opa kom je mee?’  Youp trok opa aan de hand uit de stoel en liep achter hem aan. Toen opa de deur open deed, gooide een van de Pieten pepernoten naar binnen en wist Youp niet hoe snel hij ze op moest pakken.

Zittende in opa’s stoel vroeg Sint aan Youp of hij bij hem wilde komen.  Aarzelend kroop hij bij hem op schoot. ‘ Zo Youp, wat lees ik hier in mijn grote boek. Jij zit al in groep een van de lagere school.’

‘Nee, basisschool Sint,‘ verbeterde  een van de Pieten.

‘Ik lees dat jij al een vriendinnetje hebt.’  ‘ Nietes,’ zei Youp. ‘Zij is op mij.’ Sint kon een lach niet onderdrukken. Piet geef Youp eens wat pepernoten. ‘Maar wat lees ik hier. Youp eet bijna nooit zijn bordje leeg. Beloof je Sint dat je dat voortaan wel doet?’ Het huilen stond Youp nader dan het lachen.‘ Nou Sint vindt spruitjes ook vies hoor en broccoli.  Piet, kijk eens in de zak of er nog een kadootje inzit voor Youp.’

Youp wist niet hoe snel hij het papier er vanaf moest scheuren.‘ Een auto, precies de auto die ik graag wilde hebben.’ Blij liet hij zijn mooie auto aan opa zien.

WAARDERING

HITS

293

Artikel aangepast: 05-12-2020

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Het is niet toegestaan eigen werk zelf een waardering te geven!
07.12.20
Feedback:
Met heel veel plezier dit (herkenbare) verhaal gelezen, Harry
Show more
06.12.20
Feedback:
Ja zo zag vroeger een ouderwets Sinterklaasfeest eruit, pure nostalgie :)
Show more